În data de 4 martie 2025, așa-zisul „soviet suprem” de la Tiraspol a înregistrat șase „proiecte de lege” care vizează interzicerea promovării unui stil de viață fără copii. Aceste inițiative prevăd modificări ale legislației transnistrene, inclusiv a „legii privind protecția copiilor împotriva informațiilor dăunătoare”, a „legii cu privire la publicitate” și a „legii cu privire la mass-media”, în scopul de a combate așa-numita „propagandă a vieții fără copii”. Măsurile sunt inspirate din legislația rusă, unde Duma de Stat a adoptat, în noiembrie 2024, o lege similară, menită să frâneze declinul demografic și pierderile umane din războiul cu Ucraina, se arată în analiza Promo-LEX.
În ceea ce privește pedepsele, proiectele de lege prevăd amenzi pentru persoanele fizice, funcționari și persoane juridice, precum și sancțiuni mai grave pentru „propaganda vieții fără copii” în rândul minorilor sau prin mass-media. De asemenea, cetățenii străini care promovează aceste idei ar risca expulzarea din regiune sau arest administrativ. Principala problemă este că aceste legi nu definesc clar ce constituie „propaganda vieții fără copii”, ceea ce ar putea duce la aplicarea discreționară a acestora și la restrângerea libertății de exprimare, a dreptului la viața privată și a drepturilor reproductive.
Inițiativele sunt promovate de lideri ai regiunii transnistrene, precum Igor Buga, care este și promotor al educației „militare-patriotice” în școlile din regiune. Aceste măsuri sunt văzute ca o reacție la declinul demografic și la scăderea numărului de copii născuți, în contextul în care Tiraspolul încearcă să-și asigure baza de recrutare pentru armata sa și să răspundă nevoilor militare.
În paralel, autoritățile transnistrene promovează „valori tradiționale” prin diferite măsuri, inclusiv prin educație și restricții asupra filmelor sau produselor media care nu corespund ideologiei lor. Această politică se aliniază cu agenda Kremlinului și cu viziunea regiunii asupra valorilor familiale tradiționale, inclusiv prin modificarea unor legi pentru a interzice „propaganda LGBT” și promovarea căsătoriei și a familiilor numeroase ca o „obligație patriotică”.
În acest context, Asociația Promo-LEX solicită acțiuni diplomatice și politice rapide din partea autorităților Republicii Moldova și a partenerilor internaționali pentru a opri aceste inițiative și a proteja drepturile fundamentale ale omului în regiunea transnistreană. De asemenea, se impune un sprijin mai mare pentru monitorizarea situației și pentru informarea locuitorilor regiunii cu privire la drepturile lor și opțiunile de protecție.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii