NATO, gata să sprijine Republica Moldova prin investiții

Madalin Necsutu
02/04/2021

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi seara într-o emisiune la TVR Moldova că în următorii ani Alianța Nord-Atlantică ar putea investi mai mult în Republica Moldova, dacă vor exista solicitări în acest sens din partea autorităților de la Chișinău. Potrivit oficialului, NATO este gata să sprijine țara Republica Moldova în procesele de modernizare și democratizare, fără pierderea statutului de neutralitate prevăzut de Constituție, potrivit IPN.

Geoană este de părere că de-a lungul timpului, în cadrul Parteneriatului pentru Pace, NATO desfășoară în Republica Moldova mai multe proiecte, cum ar fi cel de distrugere a pesticidelor, crearea unui laborator de securitate cibernetică la Universitatea Tehnică. De asemenea, NATO oferă cercetătorilor din Republica Moldova granturi pentru dezvoltarea științei. Oficialul spune că NATO este gata oricând de o extindere a ariei de sprijin pentru Republica Moldova.

„Dacă Republica Moldova va dori, vom amplifica Parteneriatul existent, ca autoritățile de la Chișinău să facă reforme, transformări necesare pentru propriii cetățeni, dar care pot să accelereze tendința de apropiere de Europa. România este un partener natural și de nezdruncinat din punctul de vedere al drumului european al Republicii Moldova, dar cetățenii Republicii Moldova sunt cei care trebuie să decidă care le este viitorul”, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ajutor în pandemie

Oficialul a mai menționat că, de la începutul pandemiei, NATO a oferit ajutor umanitar Republica Moldova pentru combaterea și prevenirea răspândirii virusului.

„Mă bucur că solicitarea Republicii Moldova către NATO de a oferi ajutor suplimentar de natură medicală într-o situație foarte dificilă a fost primită cu deschidere. Din punctul de vedere al parteneriatului NATO- Republica Moldova această pandemie este un test al solidarității. De fiecare dată la solicitarea Republicii Moldova NATO răspunde pozitiv”, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Recent, Republica Moldova a recepționat a doua tranșă din lotul de echipamente medicale acordat de NATO. Donația a constat în 100 de mii de măști de model FFP2, în valoare de 190 de mii de dolari. Echipamentele medicale au fost livrate Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”.

 

Madalin Necsutu
02/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii