Nereguli de milioane la realizarea proiectului Arena Chișinău

Mariana Colun
10/07/2019

Proiectul Arena Chișinău, demarat de Partidul Democrat în primăvara anului trecut, ar fi o „irosire a banului public”, întrucât contractul de parteneriat public-privat prevede condiții dezavantajoase pentru stat. Sunt constatări ale membrilor cabinetului de miniștri, care, până în prezent, nu au găsit documente justificative pentru estimarea costului de 43 de milioane de euro al proiectului. Șefa Guvernului, Maia Sandu, a dispus, miercuri, ministerelor Finanțelor și Economiei și Infrastructurii verificarea corectitudinii utilizării banilor publici în cadrul acestui proiect. 

„Se creează impresia că suma de 43 de milioane de euro evaluată pentru acest proiect s-a luat din pod. Nu s-au găsit, cel puțin până acum, documente justificative pentru a clarifica cum s-a ajuns la această sumă. Acum costul e de 44,5 milioane de euro și riscurile sunt ca în acest caz costul real să fie mai mic decât cheltuie R. Moldova pentru acest proiect. După ce se vor investiga abuzurile, vom vedea cum putem corecta proiectul, dar cei care se fac vinovați de faptul că s-a aprobat un proiect de 44 mil euro, fără ca aceste cifre să fie justificate, vor trebui să răspundă”, a declarat prim-ministra Maia Sandu în debutul ședinței de Guvern din 10 iulie.

În același timp, ridică semne de întrebare faptul că schimbarea destinației terenului din „agricol” în „teren pentru construcții”, care implică costuri de 90 de milioane de lei, nu a fost trecută drept contribuție a statului în cadrul proiectului.

„În schimb, am aflat că taxa notarială a fost plătită de stat așa cum se cere – 400 de mii de lei, care au mers în buzunarul notarului personal al lui Vlad Plahotniuc, Olga Botnarenco”, a precizat Maia Sandu.

Mai mulți experți au spus că Arena Chișinău a fost un proiect electoral. Deși este realizat din resurse publice, proiectul a fost lansat în cadrul unui briefing de presă al democraților, înaintea alegerilor locale din Chișinău, și prezentat drept proiect al partidului și nu al Guvernului. Proiectul a fost lansat și promovat de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, și cei doi fini ai săi, Andrian Candu și Dorin Damir. Presa a demonstrat că imaginile video prezentate drept proiectul PDM de Andrian Candu au fost plagiate de pe un proiect similar din Franța.  

Amintim că în aprilie 2018 un grup de organizații neguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, și-a exprimat, printr-un apel făcut public, îngrijorarea în legătură cu procedurile netransparente și riscurile de corupție prin care este promovat proiectul Arena Chișinău. Semnatarii apelului, adresat mai multor instituții ale statului și parteneri de dezvoltare, atenționau că parteneriatul public-privat pentru realizarea proiectului Arena Chișinău era promovat cu o grabă nejustificată, cu încălcări de procedură și în condiții netransparente. Organizațiile semnatare și-au manifestat îngrijorarea față de acțiunile ulterioare prin care va fi realizat proiectul, precum ar fi elaborarea caietului de sarcini, selectarea investitorului și punerea în practică a parteneriatului public-privat, care ar ascunde interese private și comportă suspiciuni de corupție și gestionare frauduloasă a banilor și patrimoniului public. 

 

Mariana Colun
10/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii