Organizații neguvernamentale de media, inclusiv Centrul de Investigații Jurnalistice, condamnă decizia instanței de judecată de a îngrădi accesul jurnalistei Vlada Verșinina de la redacția Nokta la ședința publică de judecată din 16 mai pe cauza penală a Evgheniei Guțul. ONG-urile subliniază că acest caz este un precedent periculos ce subminează principiul libertății presei și cel al transparenței actului justiției și solicită intervenția Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în acest caz.
Impunerea restricției a fost solicitată de avocatul inculpatei, care a acuzat jurnalista că ar fi efectuat înregistrări audio fără autorizarea instanței, iar restricția a fost dispusă de magistrata Ana Cucerescu de la Judecătoria Chișinău sediul Buiucani. „Drept „probe” au fost prezentate doar copii ale articolelor publicate și presupunerile avocatului că citatele ar fi „prea exacte”. Mai mult, apărătorul inculpatei a invocat faptul că formulările jurnalistei ar influența opinia publică într-un mod negativ asupra imaginii Evgheniei Guțul și a procesului”, notează semnatarii reclarației. Afirmațiile avocatei nu au fost însoțite de vreo dovadă concludentă, iar procurorul cauzei nu a identificat nereguli în publicațiile jurnalistei.
Mai mult, jurnalista Vlada Verșinina a cerut dreptul să prezinte propriile notițe salvate în Telegram „cu marcaje de timp care demonstrează că a relatat în timp real, fără utilizarea unui dispozitiv de înregistrare”, însă instanța a refuzat să o asculte pe motiv că nu este parte în proces și a decis îndepărtarea ei din sală.
„Considerăm că acest caz constituie un precedent periculos ce subminează principiul libertății presei, dar și principiul transparenței actului justiției, în special în cazul dosarelor de rezonanță, care suscită un interes public deosebit și implică o monitorizare atentă din partea publicului, în general, și a presei, în special. Ședințele de judecată sunt, conform legii, publice, iar limitarea accesului presei este permisă doar în condiții strict reglementate și motivate”, au scris ONG-urile semnatare în declarația comună. Totodată, excluderea jurnalistei doar în baza alegațiilor subiective și suspiciuni iluzorii ale avocatului inculpatei, neconfirmate prin probe suficiente și concludente, afectează și dreptul publicului de a fi informat.
ONG-urile semnatară solicită CSM să se autosesizeze în acest caz și să evalueze acțiunile magistratei din perspectiva proporționalității și legalității măsurii aplicate. Totodată, organizațiile de media cheamă instanțele din Republica Moldova să respecte rolul presei în informarea promptă, obiectivă și corectă a cetățenilor asupra mersului actului de justiție și să nu recurgă la măsuri abuzive și disproporționate de îngrădire a accesului jurnaliștilor la ședințele publice de judecată.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii