Noi ameninţări din partea Moscovei. Putin nu mai ţine cont de respectarea integrităţii teritoriale a Moldovei la soluţionarea problemei transnistrene

Anticoruptie.md
21/02/2023

Președintele rus Vladimir Putin a abrogat marţi decretul semnat în mai 2012, în care era prevăzut că modalitățile de rezolvare a problemei transnistrene să se bazeze pe „respectul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și statutul neutru al Republicii Moldova”.

Decretul semnat în 2012 de Putin se referea la măsurile de realizare a politicii externe a Federaţiei Ruse, iar un punct prevedea c a Rusia „să continue participarea activă la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei”.

Prin abrogarea decretului din 2012, au fost anulate toate principiile stabilite anterior privind politica externă a Rusiei referitor Uniunea Europeană, SUA, statele asiatice şi fostele republici sovietice.

Liderul de la Kremlin a justificat abrogarea documentului prin „scopul asigurării intereselor naţionale ale Federaţiei Ruse în legătură cu schimbările majore din sfera relaţiilor internaţionale”.

Anticoruptie.md
21/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii