Noi decizii CNESP: Testarea gratuită a elevilor și certificate Covid conform standardelor UE

Irina Odobescu
11/10/2021
Foto simbol: ura.news

Comisia Națională pentru Sănătate Publică (CNESP) a luat noi decizii pentru a asigura dreptul la educație al elevilor și studenților, dar și pentru emiterea certificatele Covid, în conformitate cu standardele europene. 

Pentru a asigura dreptul la educație și sănătate, elevii și studenții care au fost în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus vor fi testați gratuit după șapte zile și vor putea reveni în sălile de studii, dacă rezultatul va fi negativ.  Elevii și studenții care nu vor face un test după șapte zile, vor sta în carantină 14 zile, conform prevederilor anterioare.

Autoritățile au anuțat că studenții de la USMF Nicolae Testemițanu, vaccinați în proporție de peste 95%, vor reveni în sălile universitare pentru lecțiile practice. Orele teoretice vor avea loc online. Celelalte instituții universitare din Chișinău vor activa, în continuare, de la distanță.

În Republica Moldova 11.000 de elevi și studenți sunt în carantină.

Totodată, pe data de 15 octombrie în Republica Moldova urmează să fie lansat un intrument care să unifice toate datele emise de autorități ca să poată fi verificată veridicitatea testelor covid, certificatelor de vaccinare și cele care atestă prezența anticorupilor. În prezent, veridicitatea certificatelor de vaccinare poate fi verificată pe certifiate-covid.gov.md cu indicarea IDNP-ului.

Comisia europeană urmează să decidă dacă va recunoaște certificatele de vaccinare, testare PCR și de prezență a anticorpilor emise de autoritățile din Republica Moldova. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău au declarat că aproape toate statele europene recunosc certificatele de vaccinare moldoveneşti.

 

Irina Odobescu
11/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii