Noi demisii în sistemul judecătoresc. Președintele CSM: „Condițiile pentru magistrați au devenit aspre”

Anastasia Nani
21/11/2016
Adunarea generală a judecătorilor. Foto: CIJM

În ultimele săptămâni, nicio ședință a Consiliului Superior al Magistraturii nu a trecut fără examinarea cererilor de demisie depuse de magistrați. În ședința de marți, 22 noiembrie, membrii CSM vor examina trei solicitări noi înregistrate de Vladimir Rusnac, de la Judecătoria Cimișlia, Valeriu Ciuntu, de la Judecătoria Criuleni, și Vitalie-Silviu Midrigan, de la Judecătoria sectorului Botanica din municipiul Chișinău. Între timp, potrivit lui Victor Micu, președintele Consiliului, alte cereri similare au fost incluse pe ordinea de zi suplimentară. Victor Micu confirmă că fenomenul prezintă o problemă, dar nu își poate opri colegii să plece din sistem pentru că activează în condiții aspre.   

Vladimir Rusnac a fost numit, în august 2011, în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Cimişlia, pe un termen de patru ani, iar apoi a asigurat interimatul acestei funcții. Vitalie-Silviu Midrigan este magistrat din 2015, după ce a absolvit Institutul Național al Justiției. Până atunci a fost avocat. În 2014, CSM a înaintat candidatura lui Vitalie-Silviu Midrigan la funcția de magistrat la Judecătoria sectorului Ciocana. Atunci, absolventul INJ a renunțat la funcție precizând că ar vrea să se implice în campania electorală pentru parlamentare. 

Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, realizată în parteneriat cu Ziarul de Gardă, fostul șef de stat Vla­di­mir Voro­nin a res­pins acum zece ani can­di­da­tu­ra lui Vale­riu Ciun­tu la func­ția de pre­­șe­din­te al Jude­că­to­ri­ei Cri­u­le­ni. Moti­ve­le refu­zu­lui invo­ca­te în docu­men­te ar fi tre­bu­it să-l facă pe Vale­riu Ciun­tu incom­pa­ti­bil nu doar cu func­ția de pre­șe­din­te de instan­ță, ci și cu cea de jude­că­tor. „S-a con­sta­tat că dân­sul a pre­zi­dat ședin­ța de jude­ca­tă pri­vind lega­li­ta­tea înstră­i­nă­rii la un preț sim­bo­lic a Com­ple­xu­lui de porci­ne din s. Cimi­șe­ni, Cri­u­le­ni. În aceas­tă ședin­ță a fost pro­nun­ța­tă o hotă­râre prin care a fost pre­ju­di­ci­at sub­stan­ți­al buge­tul raio­nu­lui”, se men­țio­nea­ză în ordin. Mai mult, Vla­di­mir Voro­nin scria că Ciun­tu „era obser­vat dese­o­ri în com­pa­nia unor per­soa­ne sus­pec­te, cu ante­ce­den­te pena­le, în loca­lu­ri publi­ce și de agre­ment”. Totodată, jude­că­to­rul ar fi încer­cat de mai mul­te ori să inter­vi­nă în exa­mi­na­rea unor cau­ze pena­le în care figu­rau ase­me­nea per­soa­ne, pen­tru a influ­enţa lua­rea deci­zi­i­lor în favoa­rea aces­to­ra.

În luna mai 2014, magis­tra­tul Ciun­tu a fost apre­ciat de Cole­gi­ul de eva­lu­a­re a per­for­manţe­lor jude­că­to­ri­lor cu cali­fi­ca­ti­vul „bine”. Anul aces­ta, ace­rea lui Vale­riu Ciun­tu a ajuns sub lupa Comi­si­ei Națio­na­le de Inte­gri­ta­te. S-a sta­bi­lit că magis­tra­tul nu a inclus în decla­ra­ția sa cu pri­vi­re la veni­tu­ri și pro­pri­e­tă­ți pen­tru anul 2013 şase tere­nu­ri extra­vi­la­ne, patru con­struc­ții, un auto­tu­rism, trei con­tu­ri ban­ca­re și 552 de acțiu­ni la o soci­e­ta­te comer­ci­a­lă. 

În ultimele săptămâni, toate ședințele CSM încep cu examinarea chestiunilor privind cereri de demisie. De exemplu, săptămâna trecută patru judecături au cerut să plece din sistem. „Un astfel de fenomen există. E o problemă chiar, cu părere de rău. În ultimele săptămâni au plecat vreo opt persoane, iar mâine mai avem câțiva care vor să plece. Potrivit unora dintre ei, există un proiect de lege cu privire la pensionare (abia la nivel de proiect) în care se propune reducerea pensiilor și unii judecători invocă faptul că au intrat în sistem cu niște condiții, iar acum se modifică situația și nu are rost să activeze în astfel de condiții stresante pentru o pensie mai mică. Bineînțeles că pot fi și alte motive, nu e vorba doar de pensionari. Cerințele față de judecători sunt mai aspre acum și unii consideră că nu mai are rost să continue, mai ales prin raioane. Și cu optimizarea instanțelor vor apărea diferite situații și unii colegi consideră că nu mai are rost să continue. Am avut recent o ședință cu președinții de instanțe la care i-am rugat să se gândească bine înainte să ia o decizie, dar bineînțeles că nu le poți interzice. E alegerea fiecăruia”, ne-a declarat Victor Micu, președintele CSM.

Anticoruptie.md a scris anterior că, în perioada ianuarie 2015 – martie 2016, din sistemul judecătoresc au fost eliberați din funcții 24 de magistraţi. Cea mai mare parte a judecătorilor demisionați au depus cerere în legătură cu ieșirea la pensie, arată un studiu al Centrului de Resurse Juridice privind eficienţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit experţilor, în mai multe cazuri, CSM a acceptat demisia judecătorilor, deși în privința acestora era dispusă începerea unei proceduri disciplinare sau a unui proces penal. 

Anastasia Nani
21/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii