Noi eliberări din funcție, aprobate de Guvernul Sandu. Cine va lua locul celor demiși

Anticoruptie.md
01/07/2019

Guvernul Sandu l-a demis luni pe Vladislav Zara din funcția de director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Interimatul funcției va fi asigurat de Zinaida Bezverhnii, propusă de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Totodată, a fost revocat Igor Cutie, șef al Marelui Stat-Major al Armatei Naționale. Locul acestuia va fi ocupat, la propunerea ministrului Apărării, de Igor Gorgan.

O anchetă realizată în 2015 de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice a scos la iveală faptul că Vladislav Zara nu a indicat firma soţiei sale în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate. „Conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, soţia fostului șef de la Gări şi Staţii Auto, Evelina Zara, este fondatoare şi administratoare la Artbutic SRL, care activează sub denumirea de Vivi Art Butic şi se ocupă, printre altele, cu organizarea evenimentelor”, se arată în investigație.

Potrivit declarației de avere pentru 2018, funcționarul are în proprietate un teren intravilan de șapte ari, un apartament de 117 metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 743.000 de lei și un BMW ce valorează 40.000 de euro. Anul trecut, Vladislav Zara a primit de la tatăl său o donație în mărime de 840.000 de lei.

Ala Nemerenco, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a propus-o la funcția de șefă a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale pe Zinaida Bezvernii. „Vreau azi să punem punct unei practici care a durat ani de zile, în care în funcția de director s-au aflat persoane din construcții, din lumea de afaceri, și nu specialiști care ar cunoaște politica medicamentului și ar implementa aceste politici. Zinaida Bezverhnii este farmacist de specialitate, deține titlul de doctor în farmacie, activează la Organizația Mondială a Sănătății și se ocupă de politici ce țin de sistemele sanitare, inclusiv de politica medicamentului”, a subliniat Ala Nemerenco.

Tot în cadrul ședinței de luni a cabinetului de miniștri a fost demis Igor Cutie, numit comandant al Armatei Naționale în noiembrie 2016, printr-un decret prezidențial semnat de Nicolae Timofti. Locul acestuia ar putea fi ocupat de generalul de brigadă Igor Gorgan în cazul în care Igor Dodon va accepta candidatura acestuia. Gorgan a deținut funcția de șef al Marelui Stat-Major al Armatei Naţionale în perioada 2013–2016 și a fost demis de ministrul Apărării de atunci, Anatol Șalaru, care l-a acuzat de delapidări, cumetrism şi partizanat politic. În replică, Gorgan a spus despre Șalaru că vrea să se îmbogățească din contul statului şi al armatei și că își dorește persoane comode în Armata Națiolală.

Anticoruptie.md
01/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii