Noi numiri la Procuratura Generală. Printre cei aleși, apărătoarea Adrianei Bețișor

Anticoruptie.md
26/09/2016
sursa foto: CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat, la ședința din 22 septembrie, noi membri ai societății civile în Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor și Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor.

Astfel, din Colegiul responsabil de promovarea procurorilor vor face parte profesorii universitari Elena Belei și Adriana Eșanu. Belei este șefă a Departamentului drept procesual din cadrul Facultății de drept de la Universitatea de Stat din Moldova, iar Eșanu este  lector universitar la Catedra Drept penal şi criminologie de la aceeași facultate de la USM. Tot Eșanu îi este avocată procurorului anticorupție Adriana Bețișor, în procesul inițiat împotriva Ziarului de Gardă, care a publicat mai multe investigații despre averile procurorei. Eșanu a acuzat jurnaliștii, într-o cerere prealabilă expediată publicației de încercare de „afec­ta­re a cre­di­bi­li­tă­ţii acti­vi­tă­ţii de ser­vi­ciu a Adrianei Bețișor prin inter­me­diul dena­tu­ră­rii unor aspecte ce ţin de viaţa pri­vată a ei, într-un con­text de intru­men­tare a uneia din­tre cele mai noto­rii con­dam­nări a unui dem­ni­tar de stat pen­tru acte de coru­pţie pe care a cunoscută-o vreo­dată R. Mol­dova”. Anterior, Eșanu a fost membră a Colegiului de calificare al CSP.

În Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor au fost selectați profesorii universitari de la Facultatea de Drept a USM: Ivan Jecev și Ion Căpățină. Fostul procuror Veaceslav Didâc este supliant. Ion Căpățină de asemenea a fost anterior ales de CSP în calitate de membru al Colegiului de calificare a procurorilor, fiindu-i coleg Adrianei Eșanu.

Deși ar fi trebuit să aleagă în cadrul aceleiași ședință și doi membri din partea societății civile pentru Colegiul de disciplină și etică, CSP a amânat concursul pentru următoarea ședință după ce mai mulți candidați au solicitat acest lucru. Precizăm că pentru calitatea de membru al acestui Colegiu au candidat Pavel Țurcan, lector la facultatea de drept, USM, doctor în drept, Oleg Televca, lector la facultatea de drept, USM, magistru în drept, și Natalia Roșca, consilier juridic în Casa de avocatură Efrim, Roșca și asociații, magistru în drept.

Anticoruptie.md
26/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii