Noi percheziţii în dosarul de contrabandă cu ţigări moldoveneşti: Marfa era trecută cu drona peste Prut

Anticoruptie.md
20/11/2015
Foto: observatorul.ro

39 de percheziţii au avut loc joi, 19 noiembrie, pe raza judeţului Botoşani, la frontiera cu Republica Moldova și Ucraina. Asta după ce, începând cu luna februarie, poliţiştii români au identificat șase grupuri organizate, implicate în contrabanda cu ţigări.  

Percheziţiile domiciliare s-au desfăşurat în cadrul unei acţiuni de destructurare a unui grup specializat în contrabanda cu ţigarete şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, anunţă într-un comunicat de presă Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România(DIICOT). Afacerea ilegală a cauzat statului roman pierderi de aproximativ un milion de euro.

Anchetatorii români afirmă că, începând cu anul 2015, pe raza jud. Botoşani s-au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate, care adunau profituri ilegale din vânzarea ţigărilor ce proveneau din Republica Moldova şi Ucraina.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, tigarile erau preluate şi transportate pe teritoriul României de "cărăuşi" sau cu ajutorul unor aparate de zbor de tip dronă, depozitate temporar la domiciliul membrilor grupului sau în alte locuri prestabilite și ulterior distribuite.

În comunicat se arată că membrii grupului au aprovizionat în permanenţă piaţa neagră cu produse accizabile, fiind dezvoltată o adevărată economie subterană. Deşi aparent grupările funcţionau independent, membrii acestora au desfăşurat şi activităţi "comune". Ţigările erau introduse în România de către palierul moldovenesc al grupărilor prin zona de frontieră adiacentă localităţilor Păltiniş - Horodiştea, Rediu - Rădăuţi-Prut - Miorcani, Cotu Miculinţi - Crasnaleuca, Mitoc şi Liveni - Manoleasa Prut, iar de către palierul ucrainean prin zona localităţilor Bajura - Darabani, de unde erau preluate, transportate, depozitate şi vândute. La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Botoşani vor fi aduse, în vedera audierii, 39 de persoane, dintre care 34 de suspecţi şi 5 martori.

Perchezițiile au fost coordonate cu Directia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Botoșani şi Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani. Suportul tehnic și informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații și Direcția de Operațiuni Speciale.

Anticoruptie.md
20/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii