Noi prețuri la benzină, motorină și gaz lichefiat anunțate de ANRE. Reprezentanții petrolieri sunt chemați la calm și cooperare

Irina Odobescu
16/07/2021
Foto: CIJM

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat, vineri, marja de comercializare angro și cu amănuntul a benzinei și motorinei cu 380,74 lei și a gazului lichefiat cu 150,53 lei cu scopul de a depăși criza din sfera petrolieră de la nivel local. 

Pentru fiecare tonă de benzină și motorină vor fi achitați 1.522,91 lei, iar pentru tona de gaz licefit prețul va ajunge la 602,11 lei. 

„Unii participanți din piață au răspândit în mass-media informații false și denaturate, în sensul inclusiv denigrării a ANRE-ului. Unii reprezentanți petrolieri au boicotat ședința de astăzi. Aceste acțiuni sunt de condamnat și sunt vădit tendențioase. ANRE-ul a acționat în strictă conformitate cu legea. Ședința de astăzi este un mic ajutor în sensul debocării crezei de pe piața petrolieră”, a relatat Violina Șpac, directoare ANRE, în cadrul Consultărilor publice de vineri. 

Printre principalii factori care au dus la scumpirea produselor petroliere, invocați de reprezentații ANRE, sunt două accidente petroliere, unul de la o rafinărie din România și celălat din Grecia. Ambele rafinării și-au sistat activitatea, iar acest lucru a coincis cu perioada în care ANRE a modificat prețurile. Un alt factor care a dus la crearea crizei pe piața petrolieră din țară este „modificarea elementelor în relațiile R. Moldova cu Belarus”. Andrei Adam de la ANRE a calificat criza din Moldova, de deficiențe pe piața angro ale produselor petroliere, ca și „o situație neprevăzută”

În pofida deciziei de vineri a ANRE, companiile petroliere spun că aceasta nu le acoperă cheltuielile, în special la motorină. Repreznetanții pieței petroliere au fost îndemnați să vină cu critici constructive și să colaboreze cu ANRE-ul. Directorii de la ANRE s-au arătat nedumeriți de faptul că reprezentanții unor companii petroliere nu s-au prezentat la ședința de vineri. 

Un raport al Consiliului Concurenței, remis în aprilie curent președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi, dezvăluie înțelegerea de cartel de pe piața petrolieră din Republica Moldova. Este vorba de șase companii – Rompetrol Moldova SA, Lukoil-Moldova SRL, Petrom Moldova SRL, Bemol Retail SRL, Datario SRL și Tirex Petrol SA – care ar fi acționat concertat, în perioada martie 2019–aprilie 2021, la stabilirea prețurilor de comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Experții Veaceslav Ioniță și Victor Parlicov acuză ANRE de situația haotică de pe piața produselor petroliere. Primul susține că acțiunile ANRE favorizează distribuitorii mari și vor duce la dispariția comercianților mici. În timp ce cel de-al doilea afirmă că demersul lui Alexandru Oleinic a fost motivat politic. Controversa legată de piața produselor petroliere s-a declanșat după ce mai multe benzinării au pus limită la procurarea motorinei și benzinei.

Irina Odobescu
16/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii