Noi reguli de călătorie în UE în legătură cu pandemia. Ce condiţii impune România

Julieta Saviţchi
01/02/2022
https://ec.europa.eu

Certificatul verde digital nu mai este valabil în Uniunea Europeană, începând de marţi, dacă au trecut 9 luni de la ultima doză de vaccin. Prelungirea valabilităţii certificatului verde este posibilă doar după administrarea dozei booster.

Norma respectivă a fost adoptată de Comisia Europeană la 21 decembrie anul trecut. „Începând de mâine, 1 februarie, vor fi aplicate noile reguli privind perioada de valabilitate de 270 de zile a certificatelor digitale de vaccinare folosite pentru a călători în UE. Statele membre trebuie să accepte certificate COVID emise de mai puțin de nouă luni de la schema inițială de vaccinare”, a anunâat luni Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Autoritățile de la Bucureşti au anunţat că vor adopta în timpul apropiat o decicizie privind stabilirea perioadei de valabilitate a certificatului COVID, conform regulilor impuse de UE.

Totodată, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a modificat condițiile de călătorie în România. Posesorii de certificate COVID valabile nu vor mai fi obligaţi să prezinte şi testul negativ pentru a evita carantina. Deasemenea, a fost redusă până la cinci zile perioada de carantină pentru persoanele nevaccinate, netestate sau care nu au trecut prin boală pentru cei care vin în România


 

Julieta Saviţchi
01/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii