Procedura de recunoaștere a cetățeniei Republicii Moldova va fi mai sigură și va include reguli mai stricte menite să excludă vulnerabilitățile și riscurile în adresa securității statului și a ordinii publice. Respectiv, nu toate persoanele născute și domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova vor primi cetățenia moldovenească. Legislativul a adoptat în a doua lectură în cadrul ședinței de vineri, 14 iunie, un PROIECT de modificare a Legii cetățeniei Republicii Moldova.
În contextul în care în ultimii doi ani, s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanți pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova, 70 % dintre care aparțin persoanelor din Federația Rusă, iar 20 % – din Ucraina, iar o bună parte dintre aceștia au încercat să dobândească în mod fraudulos cetățenia, autoritățile au decis să înăsprească procedura. Autorul proiectului, deputatul din Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate, Igor Chiriac, a precizat că prevederile sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Astfel, nu toate persoanele născute și domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu dețin cetățenia altor state și solicită recunoașterea cetățeniei țării noastre o vor primi. Excepția vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privată de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală.
Cererile care vor conține informații false sau vor tăinui date pertinente vor fi respinse, iar Serviciul de Informații și Securitate va avea obligativitatea să coordoneze aceste cereri. Respectiv, dacă SIS va constata că solicitantul cade sub incidența normelor care stabilesc cazurile de refuz în acordare și redobândire a cetățeniei Republicii Moldova, cererea acestuia va fi respinsă de autoritățile competente.
De asemenea, dacă până acum termenul de examinare a cererilor nu putea depăși șase luni, autorul proietului a propus extinderea termenului cu alte șase luni.
Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluționare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări operate.
La începutul lunii iunie, șase persoane au primit calitatea de bănuit și urmează să fie cercetate în stare de libertate în cadrul unei investigații pornite de Centrul Național Anticorupție (CNA) la sesizarea Agenției Servicii Publice cu privire la încercarea unor cetățeni străini, majoritatea din Federația Rusă, să dobândească cetățenia Republicii Moldova prin acțiuni ilicite.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii