Notă informativă de la Kroll și Steptoe & Johnson: Investigațiile demonstrează că beneficiarii fraudelor se extind dincolo de grupul Șor

Anticoruptie.md
27/09/2016
Foto: CIJM

Companiile Kroll și Steptoe & Johnson, contractate de autorități pentru continuarea investigațiilor privind frauda bancară în urma căreia Banca de Economii, Banca Socială și Unibank s-au „prăbușit” la sfârșitul anului 2014 și care a dus la dispariția a circa unui miliard de dolari din sistemul bancar, au expediat Băncii Naționale a doua notă informativă despre progresul investigației, anunță instituția într-un comunicat de presă

După ce prima etapă a investigației efectuate de Kroll a scos la iveală dovezi privind implicarea lui Ilan Șor în frauda bancară, precum și a unui grup de companii și persoane conectate cu acesta, cea de-a doua etapă are scopul de a identifica beneficiarii finali, astfel încât să se poată întreprinde acțiunile de recuperare a fondurilor delapidate. Potrivit expreților, investigațiile de până acum demonstrează că beneficiarii fraudelor se extind dincolo de companiile și persoanele din cercul lui Ilan Șor. 

„În cadrul celei de-a doua etape a investigației, analiza fluxului de fonduri a fost extinsă semnificativ pentru a acoperi perioada anilor 2012-2014 și a fost începută urmărirea tuturor creditelor fauduloase acordate de către cele trei bănci din Republica Moldova până la destinația finală a acestora. Investigația companiei Kroll a descoperit o structură complexă și coordonată de spălare a banilor, care implică sute de companii și conturi bancare din diferite jurisdicții. 

În perioada 2012-2014, cele trei bănci din  Republica Moldova au acordat credite în sumă totală ce depășește 3 miliarde de dolari SUA. Aceste fonduri au fost canalizate în mare parte prin intermediul unei structuri internaționale complexe de spălare a banilor, cu o fracțiune semnificativă a fondurilor revenind în Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior.  

Până la momentul actual, analiza  fluxului de fonduri din cadrul investigației a identificat peste 600 milioane de dolari SUA care au dispărut pe parcursul aceste perioadei, fără a se întoarce în cele trei bănci din Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior. Aceste fonduri au fost disipate în numeroase jurisdicții străine, iar rezultatele investigației Kroll demonstrează că beneficiarii fraudei se extind dincolo de companiile și persoanele fizice aflate în legătură cu Grupul Shor.”

 

Reprezentanții BNM mai spun că investigația a progresat semnificativ, însă detaliile acesteia trebuie să rămână deocamdată confidențiale „pentru a maximiza șansele de recuperare a fondurilor fraudate”. 

Anticoruptie.md
27/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii