Nouă echipe de adolescenți au primit granturi mici de la UNICEF și ODIMM

Anticoruptie.md
12/08/2020

Nouă echipe de adolescenți au primit granturi mici de la UNICEF și ODIMM, pentru a susține implementarea proiectelor inițiate în comunitățile lor, ca parte a inițiativei UPSHIFT Moldova. Acesta este un program de inovare socială pentru tineri, care oferă adolescenților din Moldova abilități și competențe pentru a aduce schimbări pozitive în comunitățile lor.

Peste 120 de tineri din toată țara au fost selectați pentru a participa la programul UPSHIFT - Ediție Digitală, implementat de împreună cu TEKEDU. Pe parcursul a 6 săptămâni, o echipă de experți UPSHIFT a îndrumat riguros 15 echipe de tineri, învățându-i să identifice soluțiile potrivite pentru problemele comunităților lor, ca apoi să le transforme în idei de afaceri cu un impact pozitiv.

Datorită COVID-19 am învățat că trebuie să investim în mod substanțial în învățarea la distanță, nu doar în eventualitatea altor pandemii, ci și pentru a conecta studenții din comunități izolate și marginalizate  la o gamă mai largă de oportunități educaționale. La nivel global, doar 50% dintre elevi și studenți au acces la învățământul la distanță, o cifră chiar mai mică pentru fete, care au acest acces doar în proporție de 33 la sută. Adaptat la situația creată de pandemia COVID-19, UPSHIFT Moldova, lansat cu succes anul trecut, și-a continuat activitățile în format digital în 2020.

„Este uimitor câți tineri talentați avem în Moldova, cărora le pasă de bunăstarea comunităților lor și care sunt dornici să sprijine dezvoltarea și să participe activ la rezolvarea problemelor locale”, a spus Mihaela Iurașcu, coordonatoare UPSHIFT Moldova.

„Pregătirea tinerilor pentru angajarea în câmpul muncii va aduce beneficii economiei, va promova Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) și va îmbunătăți bunăstarea a milioane de familii și comunități”, a declarat Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF Moldova. „Pandemia COVID-19 are repercusiuni economice și sociale în Moldova și în întreaga lume, care au și un impact asupra tinerilor. Importanța programului UPSHIFT, care oferă tinerilor abilități antreprenoriale și inovatoare, oferindu-le încredere în abilitățile lor și în viitorul lor de succes - nu poate fi subestimată”- a adăugat Desiree Jongsma.

Tipurile de abilități pe care le dobândesc tinerii sunt la fel de importante. Tinerii trebuie să învețe atât abilități tehnice, cât și personale, precum dobândirea unei viziuni antreprenoriale și abilități de gândire critică, de soluționare a problemelor, precum și capacitatea de adaptare și comunicare.

Unul dintre proiectele câștigătoare este „LOFT” (Oportunități de învățare pentru adolescenți) prin care se urmărește a sprijini adolescenții cu vârste între 11 și 19 ani în alegerea unei cariere.

„Mi-a plăcut modalitatea de predare în cadrul UPSHIFT. Au fost multe activități practice și chiar dacă toată pregătirea a fost oferită online, m-am simțit conectată la fel ca și cum ne-am afla în aceeași sală de clasă”, a împărtășit Alexandra Lupan, 16 ani, Chișinău, membră a echipei LOFT.

Un alt proiect câștigător este cel al Mariei Cojocaru, o tânăra de 16 ani din Sângerei. Proiectul „Trăiește prin artă” le permite tinerilor din Sângerei să învețe cum să se exprime prin pictură și artă. Maria și echipa sa vor organiza cursuri pentru adolescenții din raionul Sângerei, oferindu-le toate materialele necesare pentru vopsirea hainelor, precum și îndrumare.

Programul UPSHIFT Moldova a fost lansat anul trecut în raionul Sângerei, iar ca urmare a primei ediții, șase echipe au obținut finanțare și sprijin pentru implementarea ideilor lor în 2019.

La nivel global, are loc o creștere demografică în întreaga lume. Tinerii de astăzi constituie o populație de 1,8 miliarde, și ei au nevoie de o nouă abordare: una incluzivă, care ține cont de provocările economice, sociale și culturale.

Un parteneriat global multi-sectorial Generation Unlimited a fost lansat la cea de-a 73-a Adunare Generală a Națiunilor Unite, în septembrie 2018. Generation Unlimited a trezit interesul guvernelor, a liderilor din sectorul privat și din alte sectoare cheie, care s-au angajat să-și unească eforturile în jurul tinerilor pentru a satisface nevoia urgentă de educație, formare profesională și oportunități de angajare pentru tinerii cu vârste între 10 și 24 de ani.

Anticoruptie.md
12/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii