Noua funcţie a lui Serghei Railean. Averea şi conexiunea cu premierul Pavel Filip

Anticoruptie.md
21/07/2017
Premierul Pavel Filip, alături de Serghei Răilean, director al ÎS Registru

Serghei Railean, care timp de mai mulţi ani a ocupat funcţia de director general al ÎS CRIS „Registru”, a fost ales administrator al Agenției Servicii Publice. Decizia a fost luată în urma unui concurs desfăşurat vineri, 21 iulie, la Guvern. El a concurat cu Angela Matcov, director al ÎS Cadastru, și Aurica Doina, fost membru al Consiliului de Administrare al Comisiei Nationale a Pieţei Financiare. 

Casa lui Serghei Railean din 2010, casa pe care directorul ÎS Registru o construiește în mahalaua premierului. Foto: CIJM

Mandatul directorului Agenției Servicii Publice va fi de cinci ani. O anchetă anterioară a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că în cei șase ani de administrare a ÎS CRIS „Registru” au crescut considerabil și proprietățile soților Railean. După ce, la sfârșitul anului 2010, soții Serghei și Ana Railean și-au procurat o casă luxoasă în sectorul Buiucani al Capitalei, pe care o estimează la prețul de 1,2 milioane de lei, în 2012, ei au achiziționat o mașină nouă KIA Sorento, la prețul de 200.000 de lei. În 2015, soția lui Railean a înstrăinat automobilul la același preț cu care l-a procurat și, adăugând încă 200.000 de lei, și-a cumpărat o mașină similar nouă, plătind pentru ea 400.000 de lei.  

Tot în 2015, soacra lui Serghei Railean, Ludmila Purcel, medic pediatru din Cricova, mun. Chișinău, a procurat o casă cu teren aferent de șase ari, tot în sectorul Buiucani al Capitalei, pe str. G. Călinescu. Imobilul este situat într-un cartier de lux. Potrivit site-urilor de anunțuri, un lot de patru ari în această locație costă circa 35.000 de euro. În decembrie 2016, după ce soacra șefului de la Registru a obținut autorizații de demolare a casei și a construcțiilor auxiliare de pe teren și le-a demolat, terenul a fost transmis în proprietatea soților Railean. Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat la doar două zile după înregistrarea la Cadastru a documentelor de demolare a construcțiilor de pe lot, pe 28 decembrie 2016. În prezent, pe acest teren este ridicată o casă nouă, cu acoperiş plat, în stil high-tech. Construcția seamănă izbitor de mult cu vila premierului Pavel Filip, situată în același cartier, la o distanță de nici o sută de metri. De curând, Serghei Railean a devenit vecin cu prim-ministrul, după ce anul trecut l-a cununat pe fiul mai mare al lui Filip, fapt pe care l-a recunoscut în cadrul unui scurt interviu pentru Jurnal TV. 

Cum a apărut noua agenţie

Noua agenție a fost creată în baza unei hotărâri de Guvern adoptată în aprilie 2017. Din componența acesteia fac parte ÎS Centrul de Resurse Informaționale de Stat Registru, Serviciul Stare Civilă (SSC), ÎS Camera Înregistrării de Stat (CIS), Camera de Licențiere (CL) și ÎS Cadastru.

Inițial, în concurs s-a înscris și Gheorghi Gasnaș, șef al Direcției de colectare a impozitelor și taxelor locale din Primăria municipiului Chișinău, dar el nu a fost admis la proba de interviu.

Inițiativa de creare a noii structuri vine în contextul reformei anunțate în vara anului trecut de premierul Pavel Filip privind optimizarea structurii Guvernului. Conform notei informative a proiectului de hotărâre de Guvern, fuziunea instituțiilor ar fi necesară pentru modernizarea serviciilor publice prin crearea „ghișeului unic”. Totodată, tarifele pentru serviciile prestate cetățenilor s-ar putea reduce, potrivit lui Iurie Ciocan, șeful Centrului de Implementare a Reformelor.

Inițial, conform proiectului, patru entități publice din cadrul Guvernului urmau să fie lichidate prin absorbție de către ÎS Centrul de Resurse Informaționale de Stat Registru. În componența întreprinderii urmau să ajungă Serviciul Stare Civilă, ÎS Camera Înregistrării de Stat și Camera de Licențiere. Experții au catalogat inițiativa drept una periculoasă, dat fiind faptul că statul nu poate delega unei întreprinderi astfel de atribuții, iar Inspecția Financiară și Curtea de Conturi au stabilit în repetate rânduri că ÎS CRIS Registru este gestionată prost și fraudulos. 

Toate încălcările constatate în rapoarte au fost comise în perioada în care CRIS Registru a fost administrată de Serghei Railean, adus la instituție de către premierul Pavel Filip.  

Anticoruptie.md
21/07/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii