Nouă modalitate de finanțare ilegală a partidelor politice. Curierii ȘOR, înlocuiți cu... telefoane și tablete

Mihaela Cibotaru
05/10/2023
captură

Mai multe carduri bancare, destinate finanțării ilegale a partidelor politice cu bani din afara țării, au fost ridicate de oamenii legii în cadrul celor 70 de percheziții, efectuate pe data de 4 octombrie curent, în mai multe localități din țară. Totodată, au fost ridicate și telefoane mobile și tablete, pe care era instalată aplicația pentru operarea transferurilor, dar și o serie de înscrisuri, inclusiv privind distribuirea surselor financiare și bani. Informația a fost făcută publică în cadrul unui briefing comun al Centrului Național Anticorupție, Poliției și Procuraturii Anticorupție.

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Drăgălin, a spus că cercetările sunt pornite de mai multe luni, pe mai multe dosare separate, investigate în paralel, pe întreg teritoriul țării. „Înțelegem cu mult mai bine cum funcționează aceste grupuri criminale, care sunt metodele de a introduce bani în partidele politice”, a spus Drăgălin, menționând că oamenii legii au aplicat măsuri speciale de investigație, prin interceptarea telefoanelor, urmărirea persoanelor și documentarea transmiterii banilor.

Veronica Drăgălin a confirmat că în cadrul perchezițiilor au fost găsite lucruri care asociază persoana cu fostul Partid Politic Șor, declarat neconstituțional, dar investigațiile nu vizează un singur partid, „investigăm toate aspectele și persoanele care pot fi implicate în mai multe partide politice”.

Investigarea cazului a fost pornită în momentul în care autoritățile au aflat despre „o nouă metodă de finanțare și transmitere a surselor financiare de către unii exponenți ai unor grupări”, a spus Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției. Prima măsură a avut loc la începutul lunii septembrie, când autoritățile au aflat despre intenția unui grup de persoane – doi cetățeni străini și un moldovean – de a introduce pe teritoriul țării peste 1975 de carduri bancare. „S-a demonstrat că scopul acelei partide de carduri, reținută la începutul lunii septembrie, cât și alte cartele de acest gen care deja era un uz, erau destinate pentru a fi repartizate persoanelor-cheie din rândul unui partid politic, angajat pentru scrutinul electoral și pentru care venea finanțarea din exterior”, a spus șeful poliției. El a specificat că de instalarea și funcționarea aplicației era responsabil de un cetățean al Republicii Moldova, iar utilizarea telefoanelor și tabletelor în transferul banilor venea să înlocuiască curierii, care erau documentați de organele de forță.

Cernăuțeanu a menționat că în cadrul perchezițiilor au fost ridicate o serie de înscrisuri, „care demonstrau implicarea unor dintre aceste persoane în diferite proteste sau acțiuni spontane, dreptul fiecăruia erau indicate sumele destinate fiecăruia. Mai mult ca atât, au fost ridicate liste cu persoane care aveau rolul de candidați în următorul scrutin electoral și unde era stabilit care erau sumele de bani oferite fiecărui dintre acești candidați pentru procurarea anumitor piese vestimentare”.

Persoanele sunt cercetate în libertate, iar acțiunile procesuale se desfășoară în continuare.

În cadrul briefing-ului, șefa PA a menționat aportul la investigație a oamenilor care au curajul să raporteze asemenea fapte organelor de poliție și a subliniat că noua modalitate de finanțare este mai gravă decât transmiterea banilor în pungi sau kulioace negre. „Vreau să fie foarte clar: când e vorba de implicarea cardurilor bancare, deja vorbim despre spălare de bani, o infracțiune cu mult mai serioasă, cu mult mai gravă și care e pedepsită cu ani de închisoare. (...) Vă încurajăm foarte mult să veniți să predați aceste carduri benevol, pentru că în așa mod veți avea posibilitatea să fiți martori în aceste dosare, în loc să fiți trași la răspundere”, a spus Drăgălin.

Mihaela Cibotaru
05/10/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii