Noul Regulament cu privire la publicarea hotărârilor judecătorești, neaplicat la o lună de la adoptare

Anticoruptie.md
07/11/2017
Jurnaliștii, activiștii civici și avocații, protestâns în fața sediului CSM. Foto: CIJM

Adoptat cu mult scandal și presiuni din partea societății, noul Regulament privind publicarea hotărârilor judecătorești nu este încă aplicat în practică, deși din momentul aprobării lui a trecut aproape o lună.

Potrivit Verei Toma, membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), regulamentul nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial din cauză că a trebuit să fie dat la traducere. „Traducerea regulamentului a durat ceva timp. Acum este gata și, fie în ediția următoare a Monitorului Oficial, fie peste una, va fi publicat”, ne-a asigurat judecătoarea.

Magistrata consideră că implementarea prevederilor din acest document nu va dura mult timp pentru că echipa tehnică deja lucrează la elaborarea posibilității de revenire la căutarea după nume a hotărârilor de judecată. Cât privește noile prevederi privind modul de depersonalizare a hotărârilor de judecată, acesta vor fi aduse la cunoștință tuturor judecătorilor.

Regulamentul votat de CSM la ședința din 10 octombrie prevede revenirea la posibilitatea de căutare după nume a hotărârilor judecătorești și garantează „transparența maximă a hotărârilor judecătorești, prin implementarea celor mai noi și mai practice modalități de căutare a informațiilor conținute de acestea”. Totodată, sunt enumerate modalitățile de publicare a deciziilor pronunțate în cauzele examinate în ședințe închise, dar și că „nu vor fi anonimizate/ascunse în nici un caz informaţiile despre instanţă sau completul de judecată, grefier, procuror, agentul constatator, mediator, executorul judecătoresc, notar şi avocat. Nu va fi ascunsă în nici un caz denumirea persoanelor juridice”.

Adoptarea documentului a fost precedată de un protest al jurnaliștilor, avocaților și reprezentanților societății civile care au cerut ca CSM să nu voteze un regulament care să închidă accesul societății la actele judecătorești. Inițial Consiliul își propunea să voteze un proiect de regulament elaborat împreună cu Centrul Național de Protecția a Datelor cu Caracter Personal. Sub presiunea protestatarilor, a fost adoptat un alt proiect, elaborat de Curtea Supremă de Justiție, care răspunde în mare parte cerințelor societății civile.

Anticoruptie.md
07/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii