Noutăți pentru Diasporă// În Parlament se inițiază discuții privind adoptarea votului electronic

Crina Dumitriu
20/11/2020
Poza-simbol//Sursa: Playtech

Moldova ar putea institui votul electornic la alegeri. Deputații din Platforma Demnitate și Adevăr au înițiat joi constituirea unui grup legislativ pentru adoptarea votului electronic prin amendarea Codului Electoral. Deputații vor astfel să asigure accesul tuturor votanților la procesul electoral și facilitarea votului în diasporă. Deputații Platfomei DA insistă și asupra readucerii în dezbateri a unui alt proiect de amendarea a Codului Electoral ce prevede extinderea la două zile a votului în străinătate.    

„Am primit deja mai multe confirmări din partea unor experți cunoscuți pe domeniul tehnologiilor Informaționale, cetățeni activi din partea diasporei și think tankuri, care-și doresc sa sprijine initiativa legislativă”, a precizat deputatul Igor Munteanu. 

Prima reuniune în cadrul căreia se va discuta și agrea modalitatea de cooperare este preconizată pentru săptămâna viitoare. „Sper sa regăsim pe aceasta initiativa pe toți deputatii responsabili. Sunt convins ca prin dialog, cooperare și competenta demonstrata vom prezenta in timpul apropiat soluții legislative prim care sa facem votul electronic efectiv accesibil pentru viitoarele alegeri din RM”.

Și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a precizat pe pagina sa de Facebook, că deputații Platfomei DA vor insista pentru repunerea în ordinea de zi a Parlamentului un alt proiect de lege privind modificarea Codului electoral, care prevedea extinderea la două zile a procedurii de vot în străinătate, precum și suplinirea numărului de buletine de vot până la 10 mii la fiecare secție de votare. ”Prezența record la urne a votanților din Diasporă și numărul limitat de buletine oferite unei secții de vot, vin să confirme legitimitatea demersului nostru, parte și a proiectului de țară Moldova de Mâine. Sunt două motive serioase pentru a amâna în regim de urgență proiectul înaintat de Platforma DA, iată de ce deputatul Vasile Năstase a cerut introducerea pe ordinea de zi a parlamentului a acestui proiect care are nevoie și de susținerea opiniei publice, a oamenilor, de Acasă și din Diasporă”, a scris Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook.

Amintim că atât la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale cât și la al doilea în mai multe secții de votare din străinătate nu s-au ajuns buletine de vot. Acesta chiar și în situația în care în al doilea tur de scrutin, CEC a decis suplinirea numarului buletinelor de vot până la 6 mii în secțiilede votare din strănătate.  

Votul electronic este o propunere încă din anii 1960, gândită inițial pentru a diminua posibilitatea fraudării unui proces electoral, iar apoi, datorită creșterii accesului la Internet, și pentru a crește numărul cetățenilor cu drept de vot care participă la alegeri, respectiv pentru a permite cetățenilor din Diaspora unei țări, sau cetățenilor ce nu se pot deplasa la secții, să își exprime votul. Totuși, implementarea unui sistem de exprimare a votului pe internet pare să fie o provocare peste măsura capacității tehnologiei actuale. Scopul inițial, numărarea manuală a voturilor, un proces minuțios și vulnerabil, rămâne un candidat ideal pentru procesul de digitalizare. 

 

Crina Dumitriu
20/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii