NTV Moldova a pierdut litigiul cu Consiliul Audiovizualului

Ilie Gulca
04/03/2024

Curtea de Apel Chișinău a menținut ca legală decizia Consiliului Audiovizualului din 11 martie 2022 prin care PP Exclusiv Media SRL, fondatoarea serviciului de televiziune NTV Moldova, a fost sancționată cu două amenzi în valoare de 20.000 de lei pentru prezentare unilaterală a informației, lipsă de imparțialitate și echilibru a opiniilor în știri.

Pe 21 și 22 februarie 2022, NTV Moldova a retransmis programul „Сегодня” din Federația Rusă, unde au fost difuzate mai multe subiecte legate de criza de securitate din regiune, discursul președintelui rus despre motivele recunoașterii independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei și declarațiile mai multor deputați ruși.

În primul subiect din 21 februarie nu a fost asigurat echilibrul de opinii, fiind prezentată unilateral ședința Consiliului Suprem de Securitate din Federația Rusă, în care președintele rus a anunțat decizia față de cele două regiuni: „Мы не говорим о вхождении ЛНР-ДНР в состав РФ, обсуждаем независимость”.

Al doilea subiect a redat integral, în orele de maximă audiență, discursul lui Vladimir Putin. Acesta s-a referit la necesitatea recunoașterii republicilor separatiste din estul Ucrainei, făcând și o retrospectivă istorică.

În timp ce cuvântarea abunda de amenințări și acuzații grave la adresa autorităților ucrainene și a reprezentanților statelor occidentale, postul nu a intervenit sub nicio formă pentru a echilibra declarațiile cu alte opinii.

Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, PP Exclusiv Media SRL este unul dintre principalele vehicule ale propagandei ruse în Republica Moldova și deține o serie instituții media și canale TV pro-rusești: „Argumenty i Fakty” și „Komsomolskaya Pravda”, precum și postul de televiziune NTV Moldova, care difuzează preponderent conținut preluat de la canalele TV din Moscova.

Toate acestea funcționează în interesele forțelor pro-ruse, în frunte cu Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM). Proprietarul PP Exclusiv Media SRL este deputatul Partidului Socialiștilor, Corneliu Furculiță, prietenul din copilărie al fostului președinte prorus, Igor Dodon, și mâna dreaptă a acestuia pe zona de politic și afaceri.

Pe 16 octombrie 2023, PP Exclusiv Media SRL a notificat Consiliul Audiovizualului despre renunțarea la difuzarea serviciului media NTV Moldova. Licența acestuia a fost suspendată prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale în 16 decembrie 2022.

Ilie Gulca
04/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii