„Nu am fost și nici nu sunt rasist”. Vladislav Gribincea își pune cenușă pe cap

Ilie Gulca
13/10/2021

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, i-a cerut „scuze profunde” fostului ambasador SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan. Gribincea a subliniat că promovează egalitatea și combaterea discriminării, dar „a greșit”. Acesta este comentariul său despre expresiile din comunicarea privată cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, făcută publică de către procurorul general suspendat, Alexandru Stoianoglo.    

Vladislav Gribincea a scris pe pagina sa de Facebook că nu a fost și nu este rasist. El susține că „nu tolerează rasismul sau orice altă formă de discriminare” la fel ca Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), organizație pe care o conduce.

„Nu aveam nici cea mai mică intenție să ofensez sau să discriminez pe cineva. Atunci când domnul Stoianoglo m-a citat, am înțeles că am folosit o expresie rasistă. Și nici faptul că era vorba de o corespondență privată, nici că ea a fost prezentată manipulator și cu încălcarea legii nu pot fi o scuză pentru enunțul pe care l-am folosit, indiferent în raport cu cine este folosit!”, a subliniat el.

De asemenea, Gribincea a anunțat că acest caz a fost discutat „pe larg” și în cadrul CRJM și că „au fost luate deja măsuri ca să nu mai fie admise expresii sau comportamente care pot fi percepute drept rasiste”.

„Pe această cale, vreau să aduc încă o dată scuzele mele profunde Excelenței Sale Dereck J Hogan, dar și tuturor celor pe care i-am dezamăgit.”

În cadrul briefing-ului susținut pe 4 octombrie, procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a spus că Vladislav Gribincea și Viorel Morari, în cadrul unei discuții private, au discutat despre metode de discreditare și despre campanii mediatice în sprijinul fostului șef al Procuraturii Anticorupție din partea unor „jurnaliști de încredere”.

Stoianoglo a dat citire unui mesaj dintre cei doi în care Gribincea i-a scris lui Morari: „Am înțeles că blondul de pe Mateevici este în temă”.

Ilie Gulca
13/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii