„Nu au suport factologic”. Procuratura Generală respinge acuzațiile lansate de procurora anticorupție Victoria Furtună

Tatiana Gherța
12/03/2024
Procuratura Generală

Procuratura Generală a comunicat la solicitarea Portalului Anticoruptie.md că faptele constatate de procurora Victoria Furtună în timpul investigațiilor sale sunt „exagerate și nu au un suport factologic” după ce aceasta și-a anunțat luni demisia și a lansat acuzații la adresa Serviciului de Informații și Securitate și Președinției de  o pretinsă capturare a puterii de către PAS și „fabricarea dosarelor judecătorilor neloiali”. 

Procuratura Generală a confirmat recepționarea pe 11 martie a raportului cu privire la demisie din proprie inițiativă a procurorului vizat. Totodată procuratura precizează că în acest moment cauza penală la care face referire Victoria Furtună se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție. În acelașit timp, detalii despre anchetă nu au fost oferite întrucât Procuratura Anticorupție „și-a rezervat dreptul să nu comenteze acuzațiile procurorei”. 

„Declarațiile Victoriei Furtună despre faptele constatate în cadrul investigațiilor pe cauza penală menționată sunt exagerate și nu au un suport factologic. La fel, vă confirmăm faptul lipsirii de dreptul de a avea acces la secretul de stat al procurorului vizat ca rezultat al avizului negativ emis de Serviciul de Informații și Securitate (SIS)”, se menționează în răspunsul Procuraturii Generale oferit reporterului Anticoruptie.md.

Procurora Victoria Furtună a publicat pe 11 martie un video în care a spus că și-a dat demisia din cauză că procurorul general interimar Ion Munteanu i-a retras dreptul de acces la secretul de stat în baza unui aviz negativ al SIS. După spusele sale, aceste acțiuni au legătură cu faptul că, în timpul investigațiilor sale, ar fi reușit să descopere că instituțiile statului „au fabricat dosare împotriva judecătorilor neloiali”. 

La cererea reporterului Portalului Anticoruptie.md, atât SIS, cât și Președinția au reacționat la informațiile prezentate de Furtună. Serviciul a precizat că acțiunile întreprinse în cazul procurorei anticorupție, Victoria Furtună, au fost întreprinse conform legii, iar informațiile colectate pentru aviz sunt „pertinente și verificate”. La rândul său, Președinția a comunicat că „nu comentează declarațiile calomnioase din spațiul public”. 

Tatiana Gherța
12/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii