„Nu corespunde cerințelor”. Stoianoglo a refuzat să deschidă dosar penal pentru uzurparea puterii

Ilie Gulca
28/04/2021

Procurorul general, Alexandr Stoianogo (foto), a respins adresarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc din 26 aprilie 2021 privind examinarea faptelor de uzurpare a puterii de stat. Este vorba de deciziile majorității PSRM–Șor privind „recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale” (CC) și despre anularea numirii Domnicăi Manole judecătoare la CC.

Procurorul General a refuzat să inițieze un proces-penal, invocând următoarele considerente:

•    din punct de vedere procesual, adresarea deputaților nu corespunde cerințelor de formă și conținut unui act de sesizare despre infracțiuni, prevăzute de Codul de procedură penală;

•    din punct de vedere al dreptului material, din circumstanțele de fapt invocate de către petenți nu rezultă obiectiv o bănuială rezonabilă privind săvârșirea infracțiunilor denunțate sau altor infracțiuni.

Concomitent, subliniază procurorul general, având în vedere interesul social-sporit al speței în cauză, dar și pentru a se evita o eventuală interpretare eronată a subiectului, Procuratura face public textul integral al Ordonanței menționate, cu argumentările corespunzătoare, aceasta fiind pasibilă a fi contestată la judecătorul de instrucție.

Ilie Gulca
28/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii