„Nu corespunde cerințelor”. Stoianoglo a refuzat să deschidă dosar penal pentru uzurparea puterii

Ilie Gulca
28/04/2021

Procurorul general, Alexandr Stoianogo (foto), a respins adresarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc din 26 aprilie 2021 privind examinarea faptelor de uzurpare a puterii de stat. Este vorba de deciziile majorității PSRM–Șor privind „recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale” (CC) și despre anularea numirii Domnicăi Manole judecătoare la CC.

Procurorul General a refuzat să inițieze un proces-penal, invocând următoarele considerente:

•    din punct de vedere procesual, adresarea deputaților nu corespunde cerințelor de formă și conținut unui act de sesizare despre infracțiuni, prevăzute de Codul de procedură penală;

•    din punct de vedere al dreptului material, din circumstanțele de fapt invocate de către petenți nu rezultă obiectiv o bănuială rezonabilă privind săvârșirea infracțiunilor denunțate sau altor infracțiuni.

Concomitent, subliniază procurorul general, având în vedere interesul social-sporit al speței în cauză, dar și pentru a se evita o eventuală interpretare eronată a subiectului, Procuratura face public textul integral al Ordonanței menționate, cu argumentările corespunzătoare, aceasta fiind pasibilă a fi contestată la judecătorul de instrucție.

Ilie Gulca
28/04/2021Become a Patron!

Comentarii