Candidatul la prezidențiale din partea Blocului „Împreună”, Octavian Țîcu, solicită demisia ministrului de Externe, Mihail Popșoi, pentru lipsa de reacție a acestuia la declarația ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijarto, care, în cadrul vizitei sale la Chișinău, pe 6 septembrie, a reiterat opoziția țării sale față de primirea Ucrainei în Uniunea Europeană.
„R. Moldova a obținut la pachet cu Ucraina statut de țară candidat la UE și împreună cu Ucraina a deschis capitolul de aderare la UE. Asta înseamnă că atât UE, cât și instituțiile UE, văd R. Moldova și Ucraina la pachet în procesul de aderare la UE”, a spus Octavian Țîcu luni în cadrul unei conferințe de presă.
„În acest context, declarația ministrului de Externe din Ungaria, de altfel ca și poziția Ungariei în ceea ce privește Rusia și războiul din Ucraina ne aduce în ipostaza de a condamna această decizie la Chișinău și de o soma Ministerul de Externe să evite pe viitor folosirea tribunei Ministerului de Externe al R. Moldova pentru astfel de declarații din partea înalților oficiali”, a adăugat Țîcu.
„Condamnăm lipsa de reacție a ministrului de Externe, Mihail Popșoi, care din punctul meu de vedere nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor pe care ar fi trebuit să le aibă ca șef al diplomației de la Chișinău, în raport cu Ucraina care apără independența R. Moldova și fotoliul dlui de ministru. Prin urmare, solicităm demisia ministrului de Externe, Mihail Popșoi sau demisionarea lui în condiția în care nu are curajul să facă acest lucru.”
Fostul ambasador al R. Moldova în România, Iurie Reniță, a spus că orice vizită a unui șef de stat, al unui ministru de Externe este atent examinată în prealabil.
„Cine l-a invitat pe ministru maghiar de Externe la Chișinău, știind foarte bine politica proputinistă a Ungariei. Or, ambasadorul nostru la Budapesta nu a atenționat conducerea de la Chișinău despre vulnerabilitățile unei asemenea vizite, chiar dacă Ungaria deține Președenția Uniunii Europene. Avem interes să deținem relații bune cu Ungaria, dar nu în detrimentul intereselor noastre naționale”, a spus Iurie Reniță.
Săptămâna trecută, capitala Moldovei a fost vizitată de ministrul de externe al Ungariei, Peter Peter Szijarto. În cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul său din Republica Moldova, Mihai Popșoi, oficialul maghiar a declarat că UE nu dorește cu adevărat extinderea, în timp ce Ungaria pare să facă totul pentru asta. Oficialul a mai precizat că Moldova va avea sprijinul Ungariei în drumul său către UE, dar Ucraina nu, pentru că nu este atât de „productivă”. Prin urmare, Moldova ar trebui separată de Ucraina în contextul integrării europene.
„Există probleme serioase în privința Ucrainei, care sunt spuse de fapte, nu de opoziția politică. În Ucraina, drepturile comunității maghiare sunt grav încălcate. Nu vom fi niciodată de acord că procesul de aderare a unei țări ar trebui să fie influențat de o altă țară, deoarece candidații mai puțin eficienți restricționează mișcarea celor mai productivi”, a promis Szijarto.
Ministrul Afacerilor Externe Mihail Popșoi nu a reacționat în niciun fel la declarațiile provocatoare ale oficialului maghiar. Dimpotrivă, Popșoi a început briefing-ul comun cu plecăciuni la adresa ministrului ungar.
În comunicatul publicat de Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău despre vizita oficialului ungar, se menționează despre importanța sprijinului acordat de Budapesta pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și despre colaborarea economică și schimburile culturale și educaționale.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii