Nu s-a ţinut de cuvânt: Sergiu Sîrbu, numit vice-preşedinte al Partidului Şor, la o zi după ce a spus că se retrage din politică. Cum se justifică fostul deputat

Irina Odobescu
20/07/2021

Sergiu Sîrbu a fost numit, marți, vicepreședinte al Partidului Șor, după ce a declarat cu o zi mai devreme că părăsește formaţiunea. O decizie în acest sens a fost luată de către președintele Partidului Șor, Ilan Șor, se arată într-un comunicat al formațiunii. Politicianul susţine că a acceptat funcţia pentru a-şi ajuta colegii de partid pe aspecte juridice, însă îşi ia un respiro în activitatea politică.

„Pentru mine nu contează cum se numește funcția. Este mai mult o funcție obștească. Pe lângă aceasta, voi continua să fac studii, să-mi închei doctoratul, să revin la activizmul civic. Sunt gata să mă ocup în cadrul partidului de aspecte tehnice şi juridice,dar nu voi participa la luarea deciziilor politice. Aș vrea să iau o pauză de la activitatea politică directă, cel puțin pentru o perioadă, dar sunt gata să-mi ajut colegii pe aspectul juridic”, a declarat Sergiu Sîrbu pentru portalul Anticorupție.md. 

Sergiu Sîrbu a fost al nouălea pe lista Partidului Şor la alegerile parlamentare anticipate  din 11 iulei 2021, însă nu va ajunge deputat, întrucât formaţiunea a obţinut doar 6 mandate.

Liderul formaţiunii, Ilan Şor, a promis că toți candidații pentru funcția de deputat, incluși pe lista formaţiunii, se vor regăsi în echipa pe care o conduce. „Aceștia sunt profesioniști și pot contribui semnificativ la implementarea programului politic al partidului, precum și la rezolvarea problemelor din țară”, a punctat Ilan Șor. 

Sergiu Sîrbu şi-a început cariera politică cu 12 ani în urmă, manifestându-se ca membru activ al PCRM. A început să lucreze în Aparatul Președintelui Vladimir Voronin, apoi a fost șef al secţiei juridice în cadrul Aparatului Central al CC al Partidului Comuniştilor, reprezentând formațiunea în Comisia Electoral Centrală, în instanţele de judecată şi la Curtea Constituţională. Ulterior, a părăsit formaţiunea pentru a adera la partidele cu şanse de a accede în Parlament şi la guvernare.

Sergiu Sîrbu a intrat în Parlament în anul 2009, pe lista Partidului Comuniștilor. În iulie 2013, deputatul a aderat la Partidul Democrat, iar în februarie 2020, alături de alți cinci colegi din PD, a părăsit formațiunea democraților, formând o nouă fracțiune în Legislativ – Pro Moldova. După aproape un an părăsește Pro-Moldova, anunțând că rămâne neafiliat politic, dar la scurt timp, împreună cu trei colegi de la Pro-Moldova, formează platforma parlamentară Pentru Moldova, la care aderă mai apoi deputații Partidului Șor

De-a lungul carierei politice, s-a îmbunătățit considerabil și situația materială a fostului deputat. În prima declarație de avere disponibilă, cea pentru 2010, plasată pe site-ul Parlamentului, alesul poporului nu raporta niciun imobil în proprietate. Peste doi ani, Sîrbu a declarat o vilă și un apartament de 68 de metri pătrați în Chișinău. Dacă până în anul în care a aderat la Partidul Democrat, deputatul pare să fi dus un mod de viață mai modest, în 2013 lucrurile s-au schimbat. În declarațiile de avere ale deputatului încep să apară în fiecare an cadouri și donații de sute de mii de lei și zeci de mii de euro de la nuntă, cumătrie, zile de naștere. În 2015 deputatul a primit drept cadou un apartament de aproape 200 de metri pătrați, evaluat la peste 800.000 de lei.

Donaţiile au curs gârlă pentru fostul deputa şi în ultimii trei ani. În urma evenimentelor de familie, politicianul s-a căpătuit cu 20.000 de euro. Anul trecut, lui Sergiu Sîrbu i-ar fi fost donate cote părţi de câte 50 la sută din patru imobile, de 644 m2, 499 m2, 38,2 m2 și 70 m2. Tot prin donație fostul deputat a primit 1/2 dintr-o casă de locuit de 100 m2 și două spații comerciale de 52,9 m2 și 34,3 m2. 

Anul acesta Sergiu Sîrbu a mai primit drept cadou două automobile. Este vorba despre un autoturism BMW X5, care ar costa 875 mii lei, și un Renault Megane de 137 mii lei. 

Irina Odobescu
20/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii