„Nu vom putea opri pandemia dacă nu vom fi solidari”. Nemerenco răspunde criticilor celor sceptici față de vaccin

Ilie Gulca
26/08/2021
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a reacționat la criticile din spațiul public provocate de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică privind testarea la două săptămâni a angajaților nevaccinați din sistemul educațional pe contul lor. Federația Sindicală a Educației și Științei continuă să se pronunțe împotriva deciziei cu pricina.

„Protecția maximă e vaccinarea. Alegerea privind vaccinarea e liberă, dar trebuie să ne asumăm niște cheltuieli. Statul nu poate să asigure toate aceste cheltuieli. Să întrebăm alți cetățeni dacă sunt de acord să plătească aceste teste. Nu vom putea opri pandemia dacă nu vom fi solidari”, a declarat Nemerenco în cadrul unui briefing în care a anunțat măsurile sanitare stabilite pentru organizarea manifestărilor dedicate sărbătorilor naționale.

Ala Nemerenco a precizat că a avut joi discuții cu deputații despre acest subiect și s-a stabilit să fie organizate consultări în format larg cu reprezentanții din domeniul educațional.

Ministrul Sănătății a infirmat informațiile conform cărora studenților li s-ar cere testul la COVID-19 la cazarea în cămine. „Nu a fost nicio indicație în acest sens, dar când e vorba de colectivități, universitatea trebuie să se asigure că cei care vin de acasă să nu infecteze pe nimeni. În ceea ce privește studenții de la medicină, sunt cerințe cu privire la accesul în clinicile universitare”, a menționat Ala Nemerenco.

Profesorii nevaccinați vor fi obligați să prezinte, o dată la două săptămâni, un test PCR negativ sau unul antigen, făcut pe cont propriu. Federația Sindicală a Educației și Științei se pronunță împotriva deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică ce obligă angajații nevaccinați ai școlilor și colegiilor să își facă teste la fiecare două săptămâni pe banii lor.

În cadrul unei ședințe extraordinare, Federația Sindicală a solicitat autorităților „să-și revizuiască neîntârziat hotărârea”.

Ilie Gulca
26/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii