Numărul lucrătorilor medicali răpuși de Covid-19 a ajuns la 11: Un chirurg din UTA Găgăuzia a pierdut lupta cu boala

Anticoruptie.md
10/05/2020
nokta.md

Chirurgul Ivan Șleahtițchi, 72 de ani, de la Spitalului Raional Ceadâr-Lunga a decedat sămbătă seara din cauza complicațiilor provocate de Covid -19, după ce a fost conectat  timp de 9 la aparatul de respirație asistată. Acesta este cel de-al 11-lea angajat al sistemului medical din Republica Moldova răpus de coronavirusul de tip nou.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ivan Șleahtițchi a fost internat mai întâi în spitalul unde lucra, apoi a fost transferat la Spitalul din Comrat. Pe data de 1 mai, pacientul a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă în stare foarte gravă, fiind conectat la aparatul de ventilare mecanică a plămânilor.

„Este o mare pierdere pentru sistemul medical. Exprimăm sincere condoleanțe familiei și colegilor”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.

Potrivit statisticilor, cei mai afectați de coronavirusul de tip nou sun angajații sistemului medical. Până la 10 mai  au fost confirmate 1176 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici- 283, asistenţi medicali-428, felceri- 63, paramedici- 1, farmacişti- 18, personal auxiliar- 383 persoane.

11 lucrători medicali au decedat din cauza noului coronavirus până în prezent. Printre medicii răpuși de Covid-19 este Ecaterina Litvinschidoctorița, care activa la Serviciul de urgență din Cricova, suburbie a Chișinăului. Ea s-a infectat după ce a fost trimisă la un pacient fără ca să fie avertizată de Serviciul 112 că acesta avea simptome de Covid-19. Al doilea deces este al unei doctorițe de la Stația de medicină urgentă din Soroca. Ludmila Caraion, în vârstă de 65 de ani, este prima victimă a pandemiei de Covid-19 în raionul Soroca. Ea a muncit în sănătate toată viața, ultimii 10 ani la Soroca, iar soțul ei este angajat la Salvare. Cel de-al treilea lucrător medical răpus de noul tip de coronavirus este medicul radiolog, Valeriu Pripa, doctor în științe medicale, în vârstă de 59 de ani, care activa la un spital privat din Chișinău, anterior mai mulți ani a fost şef al Secţiei Radiologie şi al Secţiei Medicină nucleară în cadrul Spitalului Clinic Republican. 

Lidia Lungu, o asistentă medicală din cadrul Asistenței Medicale Urgente din or. Făleștia fost internată în stare gravă la Institutul de Medicină Urgentă, la data de 8 aprilie, suferind de maladii cronice: insuficiență respiratorie progresivă de gradul III, cardiopatie hipertensivă și hipertensiune arterială de gradul III. Ea a decedat la 16 aprilie. Al cincilea medic răpus de Covid-19 este Ivan Şiman, şeful secţiei chirurgie a Spitalului Raional Orhei, în vârstă de 68 ani. Medicul a fost internat pe 7 aprilie, la Spitalul Clinic Republican. El suferea de mai multe boli cronice: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie mixtă. Al șaselea deces din cauza noului coronavirus printre lucrătorii medicali este al unei femei din Soroca, în vârstă de 65 de ani. Ea activa în calitate de bufetieră în spitalul din orășel. La 13 aprilie, femeia a fost internată la Spitalul Clinic Republican. Ea suferea de insuficiență cardiacă și obezitate de gradul II. Un alt medic răpus de infecția cu Covid-19 este medicul traumatolog Igor Cheptea, de la Spitalul raional Fălești. Medicul avea 57 de ani. Vera Godoroja, cu 42 de ani  experiență în domeniu a decedat pe data de 6 mai. Cadrul medical activa în calitate de felcer la Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Paraspitalicească. Aceasta a fost internată iniţial la IMSP SCBI Toma Ciorba, apoi transferată pe 16 aprilie la IMSP Institutul de Medicină Urgentă. 

La 7 mai, încă doi lucrători medicali din Republica Moldova au pierdut lupta cu COVID-19. Este vorba despre Snejana Poștaru, asistentă medicală în cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Raional Cahul și chirurgul Ibraghim Acperov, care activa în cadrul Spitalului Republican din Tiraspol.

Până în prezent au fost înregistrate 4 867 cazuri de infecție cu noul coronavirus.

 

Anticoruptie.md
10/05/2020

Comentarii