Concursul pentru funcția de Șef al Secției cultură, turism, tineret și sport al Consiliului raional (CR) Strășeni a fost trucat, în funcțiile fiind aleasă o persoană cel puțin fără experiență relevantă în domeniu, problema fiind sesizată pe Harta corupției de un cititor al portalului Anticoruptie.md. În același timp, Consiliul raional Strășeni susține că concursul s-a desfășurat conform prevederilor legale.
După ce în prima fază a concursului pentru funcția de Șef al Secției cultură, turism, tineret și sport a fost depus un singur dosar, concursul a fost prelungit și, până la încheierea termenului limită s-au înregistrat patru candidați. Dintre aceștia, doar trei persoane s-au prezentat la proba scrisă și „În urma etapelor concursului, a fost ales în funcție un candidat fără experiență și studii Adrian Gavriliuc, în detrimentul unei candidaturi cu studii și experiență în domeniu - Mihaela Cucereanu”, scrie în sesizare.
Potrivit autorului sesizării, membrii comisiei nu ar fu fost obiectivi când au apreciat lucrările candidaților. „Candidata Cucereanu a fost depunctată la proba scrisă fără explicații, deși neoficial se vorbește că ea ar fi trișat, căci nu ar fi fost posibil să scrie lucrarea atât de bine”, iar la proba orală ea „s-a pierdut răspunzând la întrebările membrilor comisiei”. Ulterior, candidata Cucereanu ar fi înregistrat o contestație, însă candidatul câștigător a fost numit în funcția de conducere.
Mihaela Cucereanu a confirmat pentru Anticoruptie.md informația din sesizare și că atitudinea comisiei a fost cel puțin netransparentă.
„Eu activez de mai bine de doi ani în cadrul Secției cultură și când a apărut vacanța am fost interesată să aplic, căci am licența în culturologie, două masterate, am experiență de muncă în domeniu. Nu aș fi depus dosarul în cadrul concursului dacă aș fi știut că este vreun candidat ,,dorit” la funcția anunțată”, spune ea. Își amintește că a studiat „ca o disperată” lista de legi pentru proba scrisă, însă a obținut doar 8.54 puncte, „deși știu cât am scris și cât aș fi meritat”. Mihaela Cucereanu spune că, într-o discuție privată, i s-a spus că ea ar fi copiat la proba scrisă, pentru că lucrarea a fost scrisă prea bine și pentru aceasta a fost depunctată.
Fosta aspirantă la funcția de Șefă de Secție spune că au fost și alte semne care i-au indus dubii privitor la obiectivitatea membrilor comisiei - la Secția resurse umane i s-a refuzat să vadă lucrarea, iar atunci când a cerut să fie asigurată înregistrarea audio sau video la proba orală a concursului, aceasta fiind prevăzut și de lege, a primit refuz. „Și la proba orală, deși am răspuns la toate întrebările, am primit o notă mai mică, deoarece eu „m-am pierdut la întrebările adresate”. La 20 august a avut loc ședința ordinară a Consiliului raional și contracandidatul meu a fost numit în funcție, deși eu înregistrasem o contestație în anticamera Consiliului”, spune Mihaela Cucereanu.
Singurul lucru care a fost obținut, cu aportul unor consilieri raionali nemulțumiți de rezultatul concursului, a fost ca noul șef a Secției cultură care nici măcar studii în domeniu nu are, să fie numit pe un termen de trei luni, după care activitatea sa urmează a fi evaluată.
În răspunsul său, CR Strășeni a informat că „Concursul pentru ocuparea funcției publice de conducere de șef/șefă a Secției cultură, turism, tineret și sport, subdiviziunea Consiliului raional Strășeni, a fost desfășurat în conformitate cu prevederile actelor normative, care erau în vigoare în perioada desfășurării concursului”. Lucrările candidaților au fost apreciate prin sistemul de punctaj de la 0 la 10, separat de fiecare membru al comisiei de concurs, iar nota finală a fost media aritmetică a punctelor acordate din membrii comisiei de concurs. Privitor la faptul bănuielii că lucrarea ar fi fost copiată, „Comisia nu dispune de o asemenea informație iar concurenții nu i-a fost înaintată nicio pretenție”, scrie în răspunsul său CR Strășeni.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii