Numiri noi la MAI: Fostul șef al Poliției din Chișinău în perioada guvernării PDM, numit șef al Poliției de Frontieră

Julieta Savițchi
04/12/2019

Fostul șef al Direcției de Poliție Chișinău în perioada guvernării Partidului Democrat, Corneliu Groza, a fost numit de Guvern șef al Poliției de Frontieră. Colonelul Groza a fost anterior subiect al investigațiilor jurnalistice datorită averii pe care o detine.

Corneliu Groza are 45 de ani şi a deținut funcția de şef al Direcţiei de Poliţie a Municipiului Chişinău, începând cu 4 mai 2016 până la 29 iunie 2019. Prima funcţie de conducere, cea de şef al Secţiei delicte transfrontaliere şi informaţionale a Direcţiei poliţiei transporturi a MAI, Corneliu Groza a obţinut-o în 2003, pe când avea 29 de ani. În perioada guvernării comuniste, Groza a fost comisar-șef al Poliției din sectorul Ciocana al Capitalei.

Noul șef al Poliției de Frontieră locuieşte cu familia într-o vilă amplasată pe teritoriul Întovărăşirii pomicole „Vierul” din cadrul Primăriei orăşelului Codru.

Potrivit Declarației de avere și interese personale, Groza a intrat în posesia imobilului, evaluat la jumătate de milion de lei, în anul 2003, anul în care a ajuns pentru prima dată şef, după ce a lucrat un an inspector în poliţia criminală, iar alţii şase în calitate de inspector în poliţia economică.

Vila familiei Groza are o suprafaţă de 138 metri pătraţi, iar pe un  perete al casei sunt scrise iniţialele lui Corneliu Groza şi ale soţiei sale, Elena. Întreaga gospodărie este înconjurată de un gard înalt şi este supravegheată de camere video.

În 2018, colonelul Groza și-a procurat un Hyundai nou-nouț, pentru care ar fi achitat 12 mii 500 de euro.

Corneliu Groza mai indică în proprietate 50 la sută dintr-un teren intravilan, cu suprafaţa de 0,058 ha, evaluat la 700 de mii de lei, şi un teren de 0,067 ha, evaluat la 88,9 mii de lei, care i-ar fi fost donat în 2010. Colonelul a mai raportat şi un imobil de 92,1 metri pătrați, dat în exploatare în 2017, evaluat la 656,2 mii de lei

Corneliu Groza declară că deţine 50 la sută din societatea comercială Exclusiv Group din Chişinău, companie care este distribuitor oficial al cosmeticii Christina și Geltek, dar și 90 la sută din societate comercială Exclusiv Cristina din Ilfov, România. Colonelul nu a raportat însă venituri de la cele două întreprinderi.

În schimb, Groza a declarat donații de 16 mii de euro din partea părinților. Totodată, soții Corneliu și Elena Groza au de rambursat până în 2020 două credite de 18 mii 700 de euro și 100 de mii de lei.

Predecesorul lui Groza, Rosian Vasiloi, a depus cerere de demisie la sfârșitul lunii noiembrie. Vasiloi a scris pe rețelele de socializare că a luat decizia „după mai multe presiuni”.

Amintim că, la șefia Poliției din Chișinău a fost numit recent fostul subaltern al lui Corneliu Groza, Ion Bilibov, care, deasemenea, impresionează prin averea sa.

Julieta Savițchi
04/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii