O judecătoare din Chișinău a fost eliberată din funcție. Magistrata a fost cercetată disciplinar și sancționată

Irina Odobescu
14/09/2021
Foto: ipjustice.org

Magistrata Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Olga Ionașcu, a fost suspendată din funcția de judecătoare de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) marți, 14 septembrie, după ce s-a constatat că a comis abateri judiciare.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a subliniat că magistrata Olga Ionașcu a fost suspendată până la emiterea decretului de eliberare din funcția de judecătoare.

Ionașcu este printre cei nouă judecători cercetați disciplinar în 2020, care au ajuns să fie pedepsiți pentru încălcările admise în activitate. 

În 2019, Ionașcu a fost sancționată pentru încălcarea termenelor de îndeplinire a acțiunilor de procedură, inclusiv a termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora participanților la proces.

Olga Ionașcu și-a început activitatea juridică în 2004 ca translator la Judecătoria Buiucani, Chişinău, unde a fost și grefieră. În 2010, a fost transferată la Curtea Supremă de Justiţie, în funcţia de referent, ulterior ca asistent judiciar.

Potrivit magistrat.md, examenul de capacitate al candidaţilor la funcţia de judecător în baza vechimii în muncă a fost susținut de Ionașcu cu media generală 7,60.

În 2020, Ionașcu a indicat un venit de 242.448 de lei, pe când soțul ei – de 36.000. De asemenea, a trecut în declarație venitul obținut din înstrăinarea sau deținerea valorilor mobiliare și a cotei-părți în capitalul social al societăților comerciale a ajuns la 783.242 anul trecut. Un alt venit indicat de Ionașcu obținut din surse legale este de 4.495 de lei.

Irina Odobescu
14/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii