O magistrată care anterior a solicitat transferul la o instanță mai aproape de casă, sancționată disciplinar pentru că nu a examinat în termen mai multe petiții

Julieta Savițchi
06/10/2020

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au sancționat-o disciplinar cu avertisment, pe judecătoarea Marina Curtiș de la Judecătoria Cahul, sediul Taraclia. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de marți a CSM. Magistrata care are cinci copii și locuiește cu familia la Chișinău a solicitat de mai multe ori pe parcursul anului curent să fie transferată la o instanță mai aproape de locul de trai, dar a fost refuzată de CSM. Unul dintre argumentele invocate de Curtiș era că nu are sancțiuni disciplinare.

Marina Curtiș a fost găsită vinovată că nu a examinat în termen 15 petiții parvenite din partea deținuților din Penitenciarul din Taraclia, care s-au plâns pe condițiile de detenție. Anterior, problema respectivă a fost examinată de Inspecția Judiciară și Colegiul disciplinar al CSM, dar nu au fost constatate abateri. La 21 februarie 2020, Plenul Colegiului disciplinar al CSM a menținut decizia privind nevinovăția magistratei Curtiș.

Marina Curtiș a declarat în cadrul ședinței CSM că în calitate de judecător de instrucție are un volum mare de lucru, a activat și la Judecătoria Criuleni, iar o perioadă s-a aflat în concediu de boală, având un picior fracturat.

În replică, un membru CSM a declarat că nu sunt scuze când un magistrat nu-și îndeplinește obligațiunile de serviciu.

Raportorul pe caz, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, a avut o opinie separată față de majoritatea colegilor din CSM, invocând că nevinovăția Marinei Curtiș a fost demonstrată de Colegiul disciplinar.

Până astăzi, magistrata Marina Curtiș nu a avut sancțiuni disciplinare. Ea a fost evaluată de Colegiul de Selecție și Carieră a Judecătorilor cu 57 de puncte. În același timp, Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor i-a oferit calificativul „bine” și a notat-o cu 69 de puncte. 

În 2018 magistrata a luat în credit un apartament de 83 de metri pătrați, în Capitală, prin programul „Prima casă 3”. Precizăm că în Legea privind statutul judecătorului nu există mențiuni despre cheltuielile privind transportul și cazarea magistraților care activează în alte localități decât cele în care își au domiciliul. 

Marina Curtiș a ajuns judecătoare de instrucție la Judecătoria Taraclia în 2012. Cinci ani mai târziu, ea a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Cahul, până la atingerea plafonului de vârstă. În octombrie 2017 a fost transferată temporar la Judecătoria Criuleni, unde a activat până în ianuarie 2019, când a fost desemnată din nou pentru exercitarea atribuţiilor judecătorului de instrucţie de bază la Judecătoria Cahul în perioada de imposibilitate a magistratului Leonid Turculeț de a exercita atribuțiile de judecător de instrucție de bază, desemnat anterior.

Judecătoarea Curtiș a fost susținută de Asociația judecătorilor „Vocea Justiției”, care a calificat refuzul CSM de a satisface demersurile de transfer drept tratament discriminatoriu.

Julieta Savițchi
06/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii