O magistrată vizată în dosarul mitei pentru judecători vrea să fie numită în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Răspunsul CSM

Mariana Colun
14/01/2020

Magistrata Svetlana Tizu, de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, una dintre cele cinci judecătoare reținute în octombrie 2018 pentru corupere pasivă, vrea să fie numită în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat, în ședința de marți, cererea acesteia, magistrata urmând să expedieze dosarul său spre examinare Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor și Colegiului pentru selecție și cariera judecătorilor. 

Svetlana Tizu se numără printre cele cinci judecătoare reținute în octombrie 2018, pentru corupere pasivă. Ea a fost suspendată, pe numele ei fiind eliberat mandat de arestare pentru 20 de zile, mandat anulat ulterior. Cele cinci magistrate sunt învinuite de procurorii Anticorupție că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. 

La începutul lui aprilie, „dosarul mitei pentru magistrați” a ajuns în judecată. Urmărirea penală în această cauză, potrivit Procuraturii, a fost dispusă de către procurorul general în baza elementelor infracţiunii de trafic de influență. La aceeași cauză, au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

Mariana Colun
14/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii