O mamă face apeluri disperate la autorități pentru a-și salva fiul. Ministerul Sănătății nu se grăbește să vină în ajutor

Julieta Savițchi
24/05/2020
Poză simbol

Unui copil de 7 ani care suferă de o maladie rară i-au rămas medicamente doar pentru o săptămână, ca să supraviețuiască, iar responsabilii de la Ministerul Sănătății spun că mai au timp pentru examinarea cazului, deoarece perioada stării de urgență nu se ia în calcul. Mama copilului a făcut apeluri disperate la autoritățile statului, dar nu a primit până acum cel puțin o promisiune.

Diana Boțan, mama micuțului, ne-a comunicat că medicamentele necesare pentru menținerea în viață a fiului său nu se găsesc în Republica Moldova și le procura din Italia unde mergea odată la trei luni pentru consultații medicale. Acum, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, nu a mai putut să meargă la clinica italiană și nici nu poate să le primească de acolo. Din această cauză, la data de 13 martie a depus un demers la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu rugămintea de a fi ajutată să obțină medicamentele vitale pentru fiu.

„Am văzut că nu primesc niciun răspuns și m-am adresat din nou la funcționarii de la Ministerul Sănătății. Aceștea mi-au răspuns să nu insist, că mai au timp să examineze cazul și să ofere un răspuns, deoarece pe durata stării de urgență impusă de pandemia de coronavirus nu s-a luat în calcul termenul prevăzut de legislație pentru examinarea solicitărilor”, ne-a comunicat femeia.

La apelul Dianei Boțan a reacționat instituția de ombudsmam. Într-un demers pe numele ministrului Sănătății, Muncii și Protecție Sociale, avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu,  a solicitat intervenirea operativă în cazul  dat.

„În prezent, starea de sănătate a copilului se poate agrava deoarece pe piața farmaceutică din țară nu sunt medicamentele de care minorul are nevoie, iar părinții nu le pot procura din străinătate din cauza restricțiilor de circulație impuse în perioada pandemiei de Covid-19. Dreptul la sănătate reprezintă unul dintre drepturile fundamentale ale omului, iar asigurarea acestuia se desfășoară obligatoriu prin garantarea accesului la serviciile de sănătate, prin echitate şi calitate a acestor servicii fiecărui cetățean care le solicită”, se arată în documentul semnat de Maia Bănărescu.

Instutuția avocatului poporului mai precizează că, mama copilului  a cerut Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale restituirea cheltuielilor suportate pentru tratamentul fiului.  Ombudsmanul Copilului a expediat în luna ianuarie curent un demers în adresa Ministerului Sănătății,  prin care a solicitat investigarea acestui caz şi dispunerea restituirii cheltuielilor suportate de către familia Boțan pentru tratamentul fiului. Ulterior, Maia Bănărescu a fost informată despre faptul că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale urma să acopere 50% din cheltuieli.

„Situația privind tratamentul pacienților cu boli rare în Republica Moldova se află de mai mult timp în vizorul Avocatului Poporului și al Avocatului Poporului pentru drepturile copilului. Ombudsmanii au înaintat anterior un set de recomandări pentru autoritățile responsabile, care nu au fost pe deplin implementate”, susține insrituția.

Deputatul PAS, Mihai Popșoi, i-a cerut ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, să se implice personal în soluționarea acestui caz. „”În contextul epidemiei, în Republica Moldova nu ajung medicamente vitale. Am cerut doamnei Dumbrăveanu să contribuie la salvarea unui copil de 7 ani, dar și a altor cetățeni viața cărora depinde de medicamente ce nu se găsesc la moment pe piața noastră”, a scris deputatul pe Facebook.

Am încercat să obținem o reacție din partea Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cristina Stratulat, consiliera Vioricăi Dumbrăveanu ne-a îndemnat să ne adresăm la serviciul de presă. Iar la serviciul de presă ne-au solicitat datele de contact ale familiei copilului.

Julieta Savițchi
24/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii