O navă sub pavilion moldovenesc, înregistrată la Giurgiulești, a transportat rachete anti-tanc şi anti-aeriene din Turcia în Libia, în pofida embargo-ului ONU

Crina Dumitriu
22/05/2019
Jurnal.md

O navă sub pavilion moldovenesc, înregistrată în portul Giurgiulești, a transportat o cantitate impunătoare de armament, printre care rachete anti-tanc şi anti-aeriene, în portul Tripoli din Libia, în pofida embargo-ului impus aceste țări de ONU, privind transportarea armelor. Încărcătura, inclusiv zeci de transportatoare blindate de ultimă generaţie, au fost livrate de Turcia, scrie Jurnal.md. Autoritățile navale moldovenești au confirmat cazul și spun că navei „Amazon” i s-a suspendat dreptul de navigație.

Livrarea blindatelor şi armamentului turcesc a avut loc duminică, 19 mai. Nava „Amazon”, care a asigurat transportarea armelor, s-a pornit din portul turcesc Samsun. Aceasta este înregistrată oficial în portul Giurgiuleşti din Republica Moldova, dar este gestionată de un armator din Turcia. Echipamentul militar include rachete anti-aeriene Stinger, rachete antitanc, lansatoare de rachete și o cantitate impunătoare de muniție.

Beneficiarul ajutorului militar sunt forțele coaliției de guvernământ din Libia cu sediul la Tripoli, care se află de câteva luni sub asediul forţelor mareșalului Khalifa Haftar.

În anul 2011, după răsturnarea regimului lui Gaddafi, Organizaţia Naţiunilor Unite a impus asupra Libiei un embargou asupra transportării armelor, pentru a pune capăt războiului între două grupări rivale.

Agenţia Navală a Republicii Moldova a recunoscut incidentul cu transportarea ilegală a armelor şi a anunţat că navei „Amazon” i-a fost suspendat dreptul de navigație sub Pavilionul Republicii Moldova, scrie Jurnal.md.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în 2016 o amplă anchetă în care a  arătat că anumite nave maritime înregistrate sub pavilion moldovenesc au fost implicate în trafic de arme, de persoane sau a produselor de contrabandă. În 2014, bunăoară, traficanţii au folosit trei nave sub pavilion moldovenesc pentru a transporta peste 2.000 de refugiați din Orient în UE. TISS a fost prima corabie utilizată de contrabandişti. A doua a fost MERKUR 1. La 20 decembrie, nava cu 800 de migranţi „la bord” a ajuns în vizorul Pazei de Coastă italiană. Pasagerii au supravieţuit. A treia: BLUE SKY M. În noaptea dinspre 30 spre 31 decembrie corabia a fost depistată în larg de autoritățile italiene. Cargoul nu răspundea apelurilor de identificare. Căpitanul şi echipajul au dat bir cu fugiţii. În burta navei de mărfuri se înghesuiau 793 de persoane. Patru persoane au decedat.

Republica Moldova a stablit reguli facile: taxe mici pentru înregistrare, reînnoire a înregistrării sau radiere şi perioada scurta de perfectare a documentelor. Un alt atu – Republica Moldova nu impune restricţii de vârstă la înregistrarea navelor.

Crina Dumitriu
22/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii