„O nouă intimidare asupra activității inspectorilor de integritate”. ANI reacționează la criticile lui Pavel Filip

Ilie Gulca
22/01/2021

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a precizat, vineri, că toate procedurile sale de control sunt inițiate în baza pețițiilor din partea persoanelor fizice sau juridice, a sesizărilor din oficiu din investigatiile jurnalistice sau în urma verificărilor ordinare a declarațiilor de avere și interese personale. Această reacție a autorității a fost publicată după ce președintele PDM, Pavel Filip, a acuzat ANI că este „o bâtă politică” în mâinile PSRM.

„Înțelegem supărările unor demnitari, mulți dintre care se regăsesc în proceduri de control, de aceea calificăm aceste declarații drept o nouă intimidare asupra activității inspectorilor de integritate și implicit a independenței instituției noastre.

„Inspectorii de integritate sunt cei care iau decizii, în mod independent, după o analiză amănunțită a informațiilor despre subiecții vizați, și decid inițierea sau nu a unui control, doar dacă există bănuieli rezonabile în privința acestora”, a precizat Autoritatea într-un comunicat.

ANI „a rugam insistent” actorii politici, care au și calitatea de subiecți ai declarării, să nu implice instituția în acțiuni de imagine sau răfuieli politice. „ANI își desfășoară activitatea în limitele prevăzute de legislație și examinează toate informațiile expediate în atenția noastră, conform Codului Administrativ al Republicii Moldova.”

PDM a acuzat, vineri, ANI că este folosită de „Dodon şi Şor” în calitate „de bâtă politică, pentru a se răzbuna pe cei care nu l-au susţinut în campania electorală”.  „ANI-ul terorizează primarii, directorii de şcoală, directorii de grădiniţe, directorii de centre medicale din satele noastre, organizându-le controale la comandă celor incomozi. După asta, „kuliokul” şi „borsetca” umblă prin sate pentru a-i mitui pe membrii PDM să părăsească partidul”, a declarat preşedintele PDM, Pavel Filip.

Ilie Gulca
22/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii