O nouă ședință a CSM, amânată din lipsă de cvorum. Ce urmează

Mariana Colun
01/11/2019

Sedința de vineri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost din nou amânată din lipsă de cvorum. Este a treia ședință a CSM din ultimele săptămâni, amânată din același motiv. Și de această dată, membrul CSM din partea societății civile, desemnat de Parlament, Ion Postu, nu s-a prezentat la ședință, asta chiar dacă anterior și-ar fi anunțat prezența. Experți în domeniu consideră că se încearcă un atac raider asupra instituției de autoadministrare judecătorească.

După cele două ședințe anterioare ale membrilor CSM, din 18 si 22 octombrie, amânate din lipsă de cvorum, președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, a subliniat că s-ar încerca intenționat boicotarea acestora.

Și Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), a declarat pentru portalul Anticoruptie.md, că în prezent se încearcă blocarea sistemului judecătoresc.

„Obstrucționarea activității CSM este una evidentă. Este foarte straniu cum doar un grup de judecători e activ, și anume de la Judecătoria sectorului Râșcani, acolo unde activează vicepreședintele instanței din Capitală, Corneliu Guzun, care este finul lui Oleg Sternioală, iar acesta a participat foarte activ la toate aranjamentele Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie. Tot el apare și în notițele lui Ion Druță. Problema este foarte gravă. Consiliul și așa nu a avut multe ședințe pe perioada de vară, dar acum, când e necesară adoptarea unor hotărâri, nu este cvorum. Judecătorii vor să fie evaluați ca să participe la diferite concursuri, candidații la funcția de judecători vor și ei să fie evaluați.

Parlamentul trebuie să numească un membru al CSM din rândul profesorilor de drept, în locul lui Serghei Țurcan, numit în funcția de judecător al Curții Constituționale. Teoretic, în această situație CSM ar avea cvorum, dar nu este clar dacă ulterior ceilalți membri se vor prezenta la ședințele CSM. Eu cred că acum este necesar ca Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Maia Sandu să se întâlnească cu CSM și cu președintele Asociației Judecătorilor, fie cu domnul Gheorghieș, care a fost președintele Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor și să discute cum să iasă din acest impas. Mediator în această situație, conform Constituției, este președintele țării. El trebuie să cheme părțile aflate în conflict și cele interesate și să întrebe ce soluții oferă la această situație incertă”, a punctat Ion Guzun.

Consiliul Superior al Magistraturii urma să desemneze în cadrul ședinței de vineri un președinte interimar al Curții Supreme de Justiție după ce magistratul Ion Druță și-a depus cererea de demisie. El este învinuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită.

Amintim că, săptămâna trecută, CSM a acceptat, cu șapte voturi pro, cererea de demisie a lui Ion Druță. Acesta a depus cererea la scurt timp după ce CSM a dat undă verde Procuraturii Anticorupție privind cercetarea penală și reținerea magistratului pentru îmbogățire ilicită. Urmărirea penală pe numele lui Druță a fost pornită, la 24 septembrie curent, temei servind un raport al Serviciului de Informații și Securitate care a constatat discrepanțe esențiale între veniturile legale și averea magistratului. În biroul de serviciu și la domiciliul lui Druță au fost efectuate percheziții, fiind descoperite sume mari de bani de proveniență necunoscută, dar și un document care ar demonstra că președintele CSJ dădea indicații celorlalți magistrați ce decizii să adopte în anumite dosare.

Acțiunile procuraturii față de Ion Druță, precum și testarea judecătorilor, a condus la scindarea breslei. Peste 80 de magistrați au solicitat demisia membrilor CSM și convocarea Adunării Extraordinare a Judecătorilor. CSM le-a respins solicitarea, însă magistrații s-au adresat în instanță și au primit undă verde pentru convocarea Adunării, care a eșuat de două ori, din lipsă de cvorum.

Mariana Colun
01/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii