O noua ședință CSM, amânată. Un membru al Consiliului și-a depus demisia. Stamate: „Noua guvernare preia controlul asupra justiției”

Anticoruptie.md
21/11/2019
Facebook/Olesea Stamate

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), programată pentru joi, a fost din nou amânată, din lipsă de cvorum. Doar șapte membri din cei 12 au fost prezenți la ședință. Între timp, Ion Postu, membru al Consiliului și-a depus cererea de demisie. Fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate afirmă că demisia lui Postu vine după ce acesta a sabotat mai multe ședințe ale Consiliului Superior al Magistraturii. În actualele condiții, afirmă Stamate, CSM nu va mai avea cvorum pentru a se întruni în ședințe. 

„Dacă nu le-a reușit să demită CSM-ul prin adunări dubioase (aici nu mă refer la unii judecători care au participat la adunări poate din sincera dorință de a reseta CSM-ul, ci la unii socialiști și sfetnicii lor care au coordonat aceste adunări din umbră), merg pe o cale mai simpla: începând de azi au minus 2 membri la ședințele CSM = No cvorum. Ion Postu, după ce a sabotat mai multe ședințe în ultima vreme, astăzi a demisionat. Iar al doilea este însuși ministrul Nagacevschi, care evident nu va merge la ședințele CSM, el doar îl consideră demis. Încet, dar sigur, noua guvernare preia controlul asupra justiției. Deja aroma reformelor se simte”, a scris Stamate pe pagina sa de Facebook.

Membrul CSM, Ion Postu, care și-a depus cererea de demisie, susține că Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să revină la normalitate și să fie un organ de autoadministrare judecătorească autentic, pentru a realiza o reformă a Justiției veritabilă. Ultimele evenimente legate de reforma justiției și planarea suspiciunilor asupra legalității activității CSM nu sunt în colaborare cu viziunea pe care o împărtășește în calitate de om, jurist, doctor în drept și cadru didactic.

Potrivit agendei ședinței CSM din 21 noiembrie, membrii Consiliului urmau să discute sesizarea procurorului general, Dumitru Robu, privind eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a unui judecător. „Ședința nu este deliberativă. Prin urmare sunt 7 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Din aceste considerente nu este cvorumul nici pentru ședința de astăzi și este imposibil de examinat chestiunile propuse în agendă. În asemenea circumstanțe, ședința se amână pentru altă dată. Ședința se decalară închisă”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

Și marți, 19 noiembrie, ședința CSM a fost amânată din nou, din lipsă de cvorum, fiind prezenți doar șapte membri. Aceasta fiind a patra ședință a CSM, din ultimele două luni, amânată din același motiv. Pe agenda ședinței, au fost incluse 27 de subiecte. Anterior, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a subliniat că s-ar încerca intenționat boicotarea activității CSM.

Duelul în sistemul judecătoresc a început în luna septembrie 2019. Un grup din 87 de magistrați a cerut CSM să convoce, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. CSM s-a opus solicitării, argumentând că ar fi vorba de o manipulare a majorității magistraților de un grup restrâns care urmărește anumite interese.

La 20 septembrie, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău a impus CSM să dea curs cererii magistraților de a convoca Adunarea Generală. La 24 septembrie, același complet de judecată a emis o încheiere prin care s-a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor. La 26 septembrie, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de CSM împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, din 20 septembrie, prin care Consiliul a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor, în ședință extraordinară. În același timp, CSM a lansat un apel către magistrați prin care îi anunță că nu există temei legal pentru a participa la această adunare. 

Cu toate acestea, peste 200 de magistrați moldoveni, prezenți la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie, au decis ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul magistraților. Membrii CSM au contestat decizia Adunării Generale a Judecătorilor, întrucât aceasta ar fi ilegală.  

Anticoruptie.md
21/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii