O subvariantă a Delta, AY4.2, depistată în Israel la un copil sosit din Moldova

Ilie Gulca
20/10/2021

În Israel a fost înregistrată o subvariantă a Coronavirusului Delta – AY4.2. Virusul a fost depistat la un copil de 11 ani care a părăsit recent Republica Moldova.

Potrivit autorităților israeline, la verificările efectuate în Aeroportul Internațional „Ben Gurion” din Tel Aviv la copilul de 11 ani, venit din Republica Moldova, a fost depistată o subvariantă de Coronavirus AY4.2, care a început să se răspândească în statele din Europa. Băiatul a fost plasat în carantină. Noua formă a Deltei a fost depistată la 6% din pacienții din Marea Britanie.

După estimările oamenilor de știință ai Institutul Sanger din Cambrige, această subvariantă a Delta ar putea să fie cu 10-15% mai contagioasă decât cea indiană.

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova știe despre acest caz. Despre acest fapt a vorbit miercuri la conferința săptămânală secretarul de stat, Svetlana Nicolaescu.

Numai că, după spusele acesteia, pe moment, ministerul nu deține informații suplimentare care ar permite urmărirea răspândirii acestei subvariante în Moldova. „Acest caz, la fel ca altele, va fi înregistrat, inclusiv din punct de vedere epidemiologic. Imediat ce vom obține mai multe detalii, le vom face publice”, a spus secretatul de stat.

În Marea Britanie, unde a fost descoperit pentru prima dată AY4.2, ratele de infecție au rămas ridicate în pofida ritmului ridicat de vaccinare. Luni, au fost înregistrate aproape 50.000 de cazuri noi de COVID-19.

Ilie Gulca
20/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii