Oazu Nantoi despre noua vizită a liderului Socialiștilor în Rusia: „Dodon negociază la Moscova îngenuncherea Moldovei prin șantaj energetic”

Mădălin Necșuțu
07/10/2021

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, îl acuză pe liderul socialist Igor Dodon că încearcă să convingă Moscova să aplice Republicii Moldova un preț foarte mare la gaze în scopul de a destabiliza țara.

„Dodon "negociază" la Moscova îngenuncherea Moldovei prin șantaj energetic - impunerea unui preț catastrofal la gazul livrat pentru a provoca șoc social și haos politic. În plus, după semnarea, la 27 septembrie, a contractului de livrare a gazului din Rusia în Ungaria - ocolind sistemul de tranzitare a Ucrainei și scăderea volumului de gaz rusesc tranzitat prin Ucraina cu începere din 1 octombrie, lista întrebărilor în legătură cu „vizita” lui Dodon se extinde, Cu alte cuvinte, - trădarea n-are limite”, a scris Nantoi pe pagina sa de Facebook.

Gazprom a prelungit cu o lună contractul de livrare a gazelor în Republica Moldova, dar nimic nu este sigur în acest sens, iar prețurile mondiale la gaz au ajuns la cote foarte înailte, ceea ce pune în diicultate guvernanții de la Chișinău. 

„În timp ce la Chișinău guvernarea merge pe calea lui Plahotniuc, capturează instituțiile statului și organizează maski show, Moldova plăteste deja 800 de dolari pentru gaz, când alte țări cu guvernări mai responsabile plătesc 250-300 de dolari. Din păcate, pentru cetățenii noștri greul abia începe, fiindcă în Europa gazul deja a ajuns la 1.900 de dolari, guvernarea PAS așa și nu a negociat un pret avantajos pentru Moldova, iar valul înghețului încă urmează să vină”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Aminitim că în timpul guvernării Ion Chicu, cu Igor Dodon președinte, Republica Moldova plătea în jur de 180 de dolari pe mia de metri cub de gaz, cel mai mare preț din Europa la acea vreme pentru gazele livrate de Gazprom. De altfel, Igor Dodon s-a lăudat constant că ar avea o relație personală bună cu oficialii de la Moscova, dar acest lucru nu s-a reflectat și în prețul plătit la gaze de Republica Moldova. 

În aceste zile, Igor Dodon se află la Moscova, iar duminică a anunțat proteste masive în centrul Chișinăului, în ciuda situației pandemice grave, pentru susținerea procurorului genereal suspendat și reținut, Alexandr Stoianoglo.

Mădălin Necșuțu
07/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii