Oazu Nantoi, după accidentul de parașutism din Bulgaria: „Trauma nu e gravă, iar reabilitarea ar putea fi mai scurtă decât s-a crezut inițial”

Mădălin Necșuțu
26/07/2021

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, a suferit un accident în timpul unei sărituri cu parașuta în Bulgaria, demnitarul fiind transportat de urgență la Chișinău prin intermediul serviciului SMURD. „În dimineața zilei de 26 iulie 2021 un echipaj SMURD din Republica Moldova a adus din Bulgaria la Chișinău un bărbat în vârstă de 73 de ani, care a suportat un traumatism aflându-se în regiunea Montana, Bulgaria”, se arată într-un comunicat al SMURD Moldova.

Oazu Nantoi a revenit luni cu un mesaj pe rețele din socializare în care anunță că starea sa este stabilă.

„La 24 iulie, participând la Cupa Europei de Est - Precizia aterizării, etapa din Bulgaria, în urma unui salt cu parașuta, am suportat o traumă la aterizare. Investigațiile medicale locale au indicat că este necesară transportarea mea acasă într-o poziție orizontală și fixată. Deoarece caracterul traumei nu mi-a permis să revin în Moldova la volanul propriei mașini, am apelat la asistența unui echipaj SMURD terestru. Investigațiile adiționale în Chișinău au relevat că trauma nu e gravă, iar reabilitarea ar putea fi mai scurtă decât s-a crezut inițial. Totodată, aș vrea să aduc mulțumiri tuturor oamenilor buni care și-au manifestat compasiunea și consideraţia în legătură cu acest incident nefericit”, scris Nantoi pe pagina sa de Facebook.

În vârtă de 73 de ani, Oazu Nantoi practică acest sport de peste 50 de ani, mai exact din 1966. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din cadrul MAI Moldova a precizat că pe parcursul drumului din Bulgaria persoana a fost strict monitorizată de echipa calificată, fără de a suporta complicații. Parlamentarul a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă din capitală pentru ulterioare îngrijiri medicale.

Cariera politică

Portalul Anticorupție.md a făcut recent o analiza al carierei sale politice. Acesta s-a lansat în politică în 1989, când a fost ales vicepreşedinte al Sfatului Frontului Popular din Moldova. Între anii 2007 și 2009 a fost consilier în Consiliul Municipal Chişinău. Este membru fondator al Asociaţiei pentru Politică Externă. În perioada 1991–1992 a fost şef de direcţie Analiză Politică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova.

În anii 1996–1998 a fost membru al Senatului Fundaţiei Soros din Moldova. În 1998 a fost şef de direcţie în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Coordonarea Politicii de Stat în localităţile din stânga Nistrului. Din 2000 şi până în prezent este director de programe în managementul conflictelor la Institutul de Politici Publice.

Oazu Nantoi s-a lansat în politică la 13 octombrie 1989, când a fost ales vicepreşedinte al Sfatului Frontului Popular din Moldova. De atunci a trecut prin mai multe formațiuni politice. În 1990, a creat Partidul Social Democrat din Moldova, pe care îl conduce până în 2004. În 2007, Nantoi a aderat la PDM, devenind vicepreședintele formațiunii, iar în 2009 este ales deputat pe listele acesteia. După ce Vladimir Plahotniuc a fost inclus pe locul doi în lista democraților pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2010, Nantoi a declarat că se retrage din politică. Oficial a plecat din PDM în vara anului 2011.

În 2012, nefiind afiliat niciunei formațiuni politice, Nantoi își înaintează candidatura la funcția de președinte al țării, dar până la procedura de vot nu s-a mai ajuns, pentru că partidele de guvernare nu au reușit să ajungă la un comprimis privind candidatura lui.

În 2015 îl regăsim pe Nantoi deja în echipa Partidului Popular European din Moldova (PPEM), formațiune creată de Iurie Leancă după ce a părăsit rândurile Partidului Liberal Democrat din Moldova. În același an a fost candidatul formațiunii la funcția de primar general al municipiului Chișinău, clasându-se pe locul trei în primul tur de scrutin. Ajunge în schimb șeful fracțiunii PPEM în Consiliul Municipal Chișinău, funcție pe care o deține până în 2018.

Tot în 2015 participă și la fondarea Platformei Civice Demnitate și Adevăr, fiind membru constituant. Platforma devine ulterior partid politic cu acronimul PPDA.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 este ales deputat pe circumscripția națională din partea Blocului electoral ACUM, din care fac parte formațiunile politice Partidului Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr. Oazu Nantoi a candidat și pe Circumscripția uninominală nr. 12 – Sângerei, unde a pierdut în fața candidatului democraților.

Oazu Nantoi a candidat pe lista PAS-ului de pe poziția 23 la recentele alegeri parlamentare anticipate din Republica Moldova de pe 11 iulie.

Mădălin Necșuțu
26/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii