Obiectivele PSRM pentru viitorul imediat: statut special pentru limba rusă și anularea legii care interzice propaganda rusească la TV

Ilie Gulca
18/11/2020

Acordarea statutului special de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă, anularea interzicerii propagandei rusești la posturile TV rusești și păstrarea cursului politicii externe promovat de guvernarea socialistă, continuarea proiectelor sociale, demarate, de fapt, de guvernarea PDM, „Drumuri bune” și „Prima casă” – acestea sunt obiectivele stabilite de socialiști pentru viitorul imediat, după pierderea alegerilor prezidențiale de către liderul lor informal, Igor Dodon.      

Consiliul Republican al PSRM, reunit pe 17 noiembrie, a calificat rezultatul obținut de Igor Dodon în scrutinul prezidențial dreptul unul „încurajator”, „aproape egal cu al câștigătorului”, „pe fundalul crizei pandemice COVID-19 și al secetei, care au lovit dur agricultorii și întreaga economie”.

„Rezultatul obținut de candidatul susținut de socialiști în țară, aproape egal cu al câștigătorului, cu o diferență minimă de 27 de mii voturi, este unul încurajator”, se subliniază în comunicatul PSRM.

De fapt, conform rezultatelor preliminare, Maia Sandu a acumulat 57,72% (943.006) din sufragii, în timp ce Igor Dodon a acumulat 42,28% (690.615) de voturi. Prin urmare, diferența dintre cei doi candidați este de peste 252.000 de voturi.

Delegații socialiști au stabilit că orice destabilizare politică poate să afecteze și mai mult economia statului, iar aceasta va provoca o criză socială, ale căror costuri vor fi imense pentru cetățenii Republicii Moldova.

Consiliul Republican al PSRM își propune să elimine „cenzura” aplicată posturile TV retransmise din Federația Rusă. De fapt, socialiștii vor să anuleze legea despre combaterea propagandei rusești la TV. Actualul cadru juridic prevede interzicerea conținuturilor informative, care fac propagandă rusească și promovează știrile false despre UE, SUA, Canada și NATO.

Trebuie spus că formațiunile politice parlamentare – Platforma DA, PAS și PDM – au refuzat discuțiile cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, despre evitarea crizei politice în Republica Moldova.

Ilie Gulca
18/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii