Octavian Armașu: „Acum trebuie să apărăm ceea ce a fost realizat cu succes –reformele în sectorul bancar - și aici intervine rolul justiției, a respectării statului de drept”

Crina Dumitriu
09/04/2021
Captura de pe video

„Constatăm că implementarea reformelor nu este suficientă. Și aici revine un rol aparte respectării în țara noastră a principiului - statul de drept. Suntem la etapa în care trebuie să apărăm ceea ce a fost realizat – adică să apărăm reformele - și aceasta este în prezent cea mai mare provocare a Băncii Naționale. Declarația a fost făcută de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în cadrul unei mese rotunde online, la care au participat omologul său din România, înalți oficiali ai FMI, BM și UE, precum și experți în economie.

„Acest lucru s-a dovedit a fi foarte dificil în absența unei bune înțelegeri de către autoritățile statului și societate a statutului și mandatului Băncii Naționale,  a particularităților funcției de supraveghere bancară, a necesității respectării și implementării garanțiilor indispensabile complexității mandatului deținut de Banca Națională”, a precizat guvernatorul BNM. 

Octavian Armașu a mai spus că „reformele implementate în ultimii ani își au efectul acum – deși puternic afectată de pandemie și de secetă, economia Republicii Moldova nu a avut parte de șocuri legate de stabilitatea macrofinanciară. Iar în lipsa unui impuls fiscal suficient, sistemul bancar pentru moment este unica sursă de susținere a consumului și a nivelului de activism economic”.

Oficialul a subliniat că procesul de îmbunătățire a rezilienței, de perfecționare a instrumentelor de asigurare a stabilității, de creare a condițiilor pentru creșterea economiei și modernizarea societății, este unul continuu. „Banca Națională este în continuare dedicată acestui scop – de a menține un mediu monetar și un sistem financiar sigure, stabile și previzibile,  care să permită populației și agenților economici să se preocupe de alte aspecte, să știe că partea de politică monetară este în mâini sigure. Dar, toate acestea, desigur, în limita mandatului, a resurselor și a independenței Băncii Naționale”, a adăugat Octavian Armașu.

Oficialul a precizat că anume competențele legale detaliate și explicite ale BNM, pe de o parte, și capacitatea acesteia de a lua decizii asumate și neinfluențate, pe de altă parte, au constituit o premisă importantă pentru succesul reformării recente a sectorului bancar în Republica Moldova. El și-a exprimat speranța că societatea, autoritățile statului, justiția vor înțelege că toate acțiunile trebuie să fie îndreptate pentru respectarea interesului public, cu scopul de a crește calitatea vieții cetățenilor și a oferi beneficii mediului de afaceri, potrivit Serviciului de presă al BNM. . 

Crina Dumitriu
09/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii