Odiseea imobiliară a Veronicăi Dragalin, cu happy end

Viorica Mija
10/07/2024
Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție

Procuratura Anticorupție urmează să prezinte Ministerului Justiției un plan detaliat de transfer în edificiul de pe str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 26. Este vorba despre clădirea ocupată momentan de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), care se vor muta în alt sediu. În investigația „Odiseea imobiliară a Veronicăi Dragalin: cum i s-a propus să lupte cu marii corupți dintr-un hotel”, jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice au prezentat corespondența oficială dintre instituțiile statului, dar și geografia adreselor necunoscute publicului larg despre care s-a discutat la diferite etape. Procuratura Anticorupție a fost pusă în situația să aleagă de exemplu între 2/3 dintr-o clădire de pe teritoriul televiziunii publice, o parte din hotelul „Zarea” și 1.300 de metri pătrați din cei peste 6.500 ai Palatului de Cultură al Feroviarilor.

„La 28 iunie 2024, Ministerul Justiției a informat Procurorul General că ,,Guvernul Republicii Moldova a agreat, cu instituțiile corespunzătoare, transferul clădirii din mun. Chișinău, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 26 pentru sediul Procuraturii Anticorupție”. Astfel, informează Ministerul Justiției, că până la data de 12 iulie 2024, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) s-au angajat să prezinte un plan detaliat de transfer. Corespunzător, Ministerul Justiției a solicitat un plan detaliat de transfer al Procuraturii Anticorupție în sediul pe adresa str. Bănulescu-Bodoni, 26”, se arată în comunicatul PA.

PA împarte același sediu cu Centrul Național Anticorupție. Căutările unui nou sediu pentru instituție au început mai demult, întrucât aceasta estre o prioritate pentru 2024 anunțată de șefa PA. Inițial un posibil sediu era văzută Academia de Științe. Ulterior, fostul bloc de studii al Universității de Stat din Tiraspol din strada Ghenadie Iablocikin nr. 5, actualmente gestionat de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Inițiativa a fost însă dur criticată de comunitatea academică a instituției care a trasmis o scrisoare deschisă Președinției, Parlamentului, Executivului și ministerului Educației și Cercetării prin care solicită responsabililor să stopeze preluarea „abuzivă” a blocurilor de studii. 

Pe 15 februarie curent, Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat majorarea numărului de angajați ai Procuraturii Anticorupție cu 54 de funcții noi. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a comentat că această hotărâre rămâne doar pe hârtie atâta timp cât identificarea unui sediu pentru cei 198 de angajați ai instituției arată ca o misiune imposibilă pentru autorități.  

Viorica Mija
10/07/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii