Ofițerii CNA au reținut un suspect de abuz în serviciu şi fals în acte publice de la Cahul: cine este funcționarul vizat și ce i se impută

Irina Odobescu
31/01/2020
foto simbol: timpul.md

Un şef al Inspecţiei de mediu din Cahul, bănuit de abuz în serviciu şi fals în acte publice, a fost reţinut, vineri, de ofiţerii Direcţiei generale teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție (CNA) şi procurorii anticorupţie.

Suspectul este  cercetat penal pentru că ar fi utilizat în mod excesiv automobilul de serviciu, astfel și-ar fi însușit carburanți din gestiunea instituției și ar fi falsificat unele acte, potrivit unui comunicat de presă al CNA.

Documentul mai precizează că acţiunile bănuitului ar fi fost făcute în complicitate cu administratorul unei reţele de staţii petroliere din Cahul. Astfel, șeful direcției ar fi utilizat ilegal, pe parcursul anului 2019, 1.000 de litri de benzină, pe care i-ar fi menţionat în rapoarte ca şi consum pentru automobilul de serviciu.

„Împreună cu administratorul unei staţii Peco, acesta ar fi extras de pe cardul de alimentare cantitatea de carburanţi, falsificând foile de parcurs şi indicând itinerare de deplasare incorecte pentru a justifica consumul”, scrie în comunicat.

Bănuitul a fost reţinut pentru 72 de ore, după ce au fost efectuate percheziţii la domiciliul şi în automobilul acestuia. La DGT Sud a fost escortat şi administratorul staţiei de alimentare pentru a fi recunoscut ca bănuit şi complice la săvârşirea celor două infracţiuni.

În urma documentării faptelor enunţate, s-a constatat că numitul ar fi inclus în foile de parcurs şi zilele în care se afla în concediul de odihnă sau de boală. Suspiciunile au apărut după ce s-a constatat un consum mare de carburanţi.

În cazul în care va fi găsit vinovat, funcţionarul riscă o amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

 

 

Irina Odobescu
31/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii