Olesea Stamate: CNA și Procuratura Anticorupție ar putea fi comasate. Un nou procuror șef la anticorupție ar putea fi numit la începutul anului viitor

Olga Stăvilă
05/11/2021

Comasarea Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Anticorupție, ar putea fi o variantă luată în calcul de autorități, iar la începutul lunii februarie 2022 am putea avea un procuror șef la anticorupție, indiferent cum se va numi instituția, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md Olesea Stamate, președinta Comisie juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova. 

Stamate a precizat că un asemenea scenariu este posibil, deoarece această instituție nouă care ar urma să fie creată ar putea avea statut de Procuratură, iar la conducerea ei trebuie să vină un procuror anticorupție, care urmează să fie selectat prin concurs. „Eu nu aș exclude implicarea unor experți internaționali în formarea unei comisii de preselecție a candidaților pentru funcția respectivă și ulterior să propună Consiliului Superior al Procurorilor spre aprobare”, a precizat ea.

Cu referire la un candidat din exterior, Stamate a mai adăugat că acesta ar putea fi un candidat din exterior, dar care ar avea cetățenia Republicii Moldova. „Eu cred că ar fi o opțiune bună în cazul în care vor fi asemenea candidați interesați să pună umărul la investigarea marilor corupți din Republica Moldova”, a declarat ea.

În opinia Olesei Stamate sunt mai multe probleme la cele două instituții. Una dintre ele ar fi că ,,ping-pongul” dintre Centru Național Anticorupție(CNA) și Procuratura Anticorupție(PA) care nu au livrat rezultate fiabile pe domeniul combaterii corupției. „Un aspect ține de progresul pe dosare de corupție, corupție sistemică, argumentul invocat de conducerea CNA este că investigațiile pe care le desfășoară ofițerii sunt blocate de Procuratura Anticorupție și de asta nu avansează”, a precizat Stamate.

Totodată sunt foarte multe dosare clasate, care la fel ridică semne de întrebare. „De ce au fost intentate dosare dacă nu au existat probe”, invocă președinta Comisie juridice, numiri și imunități.

O altă problemă ar fi nereguli depistate în raportul CNA. „În ultimii ani, 2019- 2020, foarte puțini angajați CNA au fost testați cu poligraful, doar unul-doi pe an. Vorbim aici despre instituția care este obligată să testeze angajații cu poligraful și deține un astfel de dispozitiv. Până în 2018 erau testați anual câte 13-15 angajați”, a conchis Stamate.

Pe de altă parte, președintele Maia Sandu a declarat într-o emisiune la postul public de televiziune că săptămâna viitoare urmează să fie evaluat raportul CNA în Parlament.

 

 

 

Olga Stăvilă
05/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii