Olesea Stamate: „Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de procuror și-a făcut lucrul obiectiv”

Anticoruptie.md
31/10/2019

Cei patru candidați la funcția de procuror general, selectați în urma concursului, au fost evaluați obiectiv de comisie, iar fiecare dintre ei are șanse să devină un procuror general bun. Afirmația a fost făcută de ministra Justiției, Olesea Stamate, într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă.

„Faptul că în această listă sunt trei din sistem și unul care este din afara sistemului, demonstrează o dată în plus că, această comisie și-a făcut lucrul absolut independent și obiectiv, deci a evaluat candidații în mod obiectiv. Și vă veți putea convinge de acest lucru foarte curând”, a argumentat ministra. 

Olesea Stamate a adus critici în adresa Autorității Naționale pentru Integritate (ANI), Centrului Național Anticorupție (CNA), Ministerului de Interne și altor instituții ale statului pentru că nu au prezentat informații despre candidații la funcția de procuror general. „Concursurile funcționează bine într-un mediu democratic, acolo unde instituțiile își fac treaba așa cum scrie legea. Dacă ANI își făcea treaba în Republica Moldova, dacă CNA, dacă Procuratura, dacă MAI și alte instituții ale statului, la urma urmei, își făceau treaba așa cum scrie legea în Republica Moldova, membrii comisiei se concentrau strict pe evaluarea calităților profesionale și personale ale candidaților. Noi, în schimb, a trebuit să dedicăm foarte mult timp ca să verificăm declarații de avere și interese, să verificăm materialele jurnaliștilor de investigație, să solicităm informație de la Serviciul Informații și Securitate, precum și de la alte organe abilitate, deci noi am făcut lucrul de detectivi”, a declarat ministra Justiției. 

Referindu-se la dezamăgirea prim-ministrei Maia Sandu  privind candidații selectați, Olesea Stamate a spus: „Am discutat rezultatele concursului cu dna prim-ministru, nu neapărat într-un mod de a-mi cere socoteală sau explicații. Fiecare concurs își are riscurile sale, este un mod de a numi o persoană, deci prin numire și atunci, îți asumi direct responsabilitatea pentru persoana pe care ai numit-o și activitatea pe care o desfășoară. Un alt mod de a selecta persoana este prin concurs și atunci riscul este iar mai mult din partea instituției care gestionează concursul, însă nu are un control atât de mare sau poate foarte mic asupra concursului propriu-zis”.

Amintim că, o comisie de experţi, aleşi de Ministerul Justiţiei, a selectat, dintr-o listă de 20 de pretendenţi, patru candidaţi la funcţia de procuror general, trei actuali procurori şi un reprezentant al societăţii civile. Rezultatul concursului a atras critici dure în adresa comisiei și a ministrei Justiției, în special.

Anticoruptie.md
31/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii