Ombudsman pentru drepturile antreprenorilor, o amenințare pentru Oficiul Avocatului Poporului

Irina Odobescu
19/11/2020
ombudsman.md

Adoptarea proiectului de lege despre instituirea funcției de avocat al poporului pentru drepturile antrepenorilor constituie o amenințare la adresa independenței și funcționalității Oficiului Avocatului Poporului. De această părere este ombudsmanul Mihail Cotorobai, care a solicitat Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului și Comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului să îi susțină demersurile pe lângă autoritățile moldovenești.

Proiectul de lege despre instituirea Ombudsmanului pentru drepturile antreprenorilor a fost discutat și aprobat, miercuri, în Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități și inclus pe agenda ședinței plenare. Toate acestea au fost făcute în pofida adresării Avocatului Poporului președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi și comisiilor permanente cu solicitarea de a amâna examinarea acestui document în Legislativ până la obținerea avizării acestuia din partea organizațiilor internaționale.

Avocatul Poporului se declară nedumerit și indignat de modul insistent în care este promovat acest document, cu ignorarea procedurilor legale de adoptare a actelor legislative și fără înștiințarea și consultarea instituției.

Mihail Cotorobai își exprimă speranța că, la etapa examinării în Parlament, punctul său de vedere va fi luat totuși în calcul. Pentru argumentarea poziției sale, Avocatul Poporului a solicitat aviz pe marginea proiectului de lege menționat din partea mai multor organizații internaționale din perspectiva corespunderii funcției de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor mandatului Oficiului Avocatului Poporului, în calitate de instituție națională pentru drepturile omului (INDO), acreditată conform principiilor de la Paris”, se menționează în comunicatul emis de Avocatul Poporului. 

În opinia Avocatului Poporului, atribuțiile și rolul Avocatului Poporului pentru drepturile antreprenorilor contravin standardelor de activitate ale unei INDO, conform Principiilor de la Paris, deoarece mandatul acesteia pe domeniul business și drepturile omului constă în protecția drepturilor omului de abuzurile entităților de business, în timp ce autorii proiectului de lege văd mandatul și misiunea de bază ale Avocatului Poporului pentru drepturile antreprenorilor în apărarea intereselor economice ale reprezentanților mediului de afaceri.

Comunicatul emis de Avocatul poporului subliniază de asemenea nedumerirea sa față de „graba cu care acest proiect de lege a ajuns să fie examinat în Parlament”, mai ales că „alt proiect de lege, de modificare a Legii nr. 52/2014 cu privire la Avocatul Poporului, în corespundere cu recomandările Comisiei de la Veneția din 2015, se află în proces de elaborate deja de peste trei ani”. 

Precizăm că anterior Avocatul Poporului i-a solicitat prim-ministrului să retragă inițiativa privind instituirea funcției de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor în cadrul OAP, accentuând că adoptarea proiectului de lege în formula propusă va avea consecințe nefaste pentru INDO-ul din Republica Moldova, deoarece contravin cu atribuțiile unei INDO.

Irina Odobescu
19/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii