Ombudsman: Trei deținuți în greva foamei, aflați în stare critică, transferați la spitalul - penitenciar

Anticoruptie.md
22/08/2019

Trei deținuți, aflați în stare critică, au fost transferați la spitalul - penitenciar în urma vizitei angajaților Oficiului Avocatului Poporului la Penitenciarul nr.18 Brănești din Orhei. Reprezentanții Direcției prevenirea torturii din cadrul oficiului au constatat  supraaglomerarea penitenciarului cu 78 de persoane peste limita admisibilă, se arată într-un comunicat de presă. 

De asemenea, funcționarii susțin că, „din lipsa spațiilor pentru deținerea persoanelor aflate în greva foamei, acestea sunt plasate într-o încăpere improvizată care nu corespunde standardelor și sunt incompatibile cu respectarea demnității umane, au efect dăunător asupra sănătății mentale, somatice și sociale a persoanelor private de libertate”. 

În plus, reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului afirmă că în pofida stării critice de sănătate, deținuții din boxa respectivă nu au fost transferați în spitalul - penitenciar pentru acordarea îngrijirilor medicale corespunzătoare.

„În momentul vizitei, condamnatul D. A. se afla în greva foamei de 30 zile fiind nemulțumit de sentința judecătorească, dintre care 25 zile a fost deținut de unul singur. Condamnatul era extenuat și într-o stare depresivă. Potrivit codeținuților, acesta nu a beneficiat de supraveghere medicală permanentă, contrar prevederilor articolului 223 din Codul de executare, deși și-a pierdut cunoștința de câteva ori. D.A. era dispus să continue acțiunea de protest până la soluționarea pretențiilor sale”, mai menționează Ombudsmanul.

În același timp, un alt deținut se afla în greva foamei, din 25 iulie 2019, pe motiv că i s-a refuzat transferul la spitalul - penitenciar sau la un spital civil pentru efectuarea intervenției chirurgicale, chiar dacă deținutul suferă de mai mult timp de o maladie în acutizare, fapt ce-i creează dureri fizice insuportabile. Asistența medicală acordată în Penitenciarul de la Brănești nu a avut niciun efect, mai spun oficialii.

Cel de-al treilea deținut, în momentul vizitei funcționarilor de la Avocatul Poporului, se afla în greva foamei de șase zile, de asemenea pe motiv că nu i se accepta transferul la o instituție medicală. „J.V. are dureri acute la membrele inferioare, cauzate de maladia / dizabilitatea sa. Acesta a solicitat administrației Penitenciarului nr. 11 Bălți, unde s-a aflat anterior, transferul într-o instituție medicală, însă Administrația Națională a Penitenciarelor l-a transferat în Penitenciarul nr. 18 Brănești”.

În urma acțiunilor întreprinse de oficiul Avocatului Poporului, la 14 august curent, după 44 zile în care s-a aflat în greva foamei, unul dintre cei trei deținuți a renunțat la protest.

Anticoruptie.md
22/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii