ONG-urile de media cer autorităților să asigure informarea completă și operativă despre situația epidemiologică din țară

Cornelia Cozonac
22/03/2020

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, cer autorităților Republicii Moldova: Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, Guvernului, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, să asigure informarea operativă și completă despre situația epidemiologică în contextul extinderii pandemiei COVID-19.

Într-ul apel făcut public duminică și semnat de Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigații jurnalistice, Asociația Presei Electronice, Centrul Acces-info, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, RISE Moldova, se cere  instituțiilor și funcționarilor publici să asigure o colaborare corectă și profesionistă cu instituțiile mass-media, abținându-se de la acuzații nefondate și insinuări în adresa jurnaliștilor care solicită informații de interes public și au datoria să informeze obiectiv și complet.

„Semnalăm cu regret și îngrijorare situații când diferiți funcționari guvernamentali și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în loc să răspundă operativ la solicitările de confirmare sau infirmare a unor informații (exemplu: cazul medicului de la Spitalul Clinic Republican, infectat cu COVID-19), refuză să ofere informații, iar apoi acuză nejustificat presa de încercare de a face senzații și de încălcarea dreptului la viață privată a personalului medical. O asemenea abordare este contraproductivă și nu contribuie la o mai bună informare a populației”, se aparată în apelul ONG-urilor de media. 

Organizațiile semnatare solictă autorităților să accepte întrebări în regim online de la jurnaliști după briefingurile transmise prin intermediul platformelor de streaming.

ONG-urile atenționează autoritățile că informarea completă despre toate aspectele de interes public referitoare la situația epidemiologică din țară, cu respectarea obligatorie a drepturilor pacienților, este cea mai eficientă măsură împotriva dezinformării în legătură cu COVID-19 și o condiție esențială pentru evitarea unor situații de panică în societate.

 

Cornelia Cozonac
22/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii