ONG-urile de media cer demisia președintelui Consiliului Concurenței și urgentarea adoptării noii legi cu privire la publicitate

Valeria Vițu
06/08/2019

La împlinirea unui an și jumătate de la depunerea de către patru posturi de televiziune (Jurnal TV, PRO TV Chișinău, TV8, RTR-Moldova) a unei plângeri la Consiliul Concurenței, în care era semnalată înțelegerea de cartel între două agenții de publicitate care reprezintă interesele de business ale unor holdinguri media, ONG-urile de media constată cu îngrijorare nedorința Consiliului Concurenței de a investiga efectiv această situație alarmantă.

Astfel, atât precedenta conducere, cât și actuala conducere a Consiliului Concurenței au tergiversat investigațiile pe motive neîntemeiate și nu au întreprins nimic pentru a sancționa practicile anticoncurențiale pe piața publicității din Republica Moldova.

Această stare de lucruri semnifică incapacitatea actualei conduceri, numită pe criterii politice, și a Plenului Consiliului Concurenței, să asigure aplicarea onestă a legislaţiei și a bunelor practici de concurenţă loială, prin investigarea și sancționarea încălcărilor în acest domeniu.

Organizațiile neguvernamentale semnatare consideră inadmisibilă această stare de lucruri și cer demisia președintelui Consiliului Concurenței și revocarea membrilor Plenului Consiliului Concurenței pentru inacțiuni la semnalele publice de încălcare a Legii concurenței, fapt care a favorizat distorsionarea pieței publicității.

Totodată, organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media solicită Parlamentului Republicii Moldova să urgenteze adoptarea proiectului noii legi cu privire la publicitate (proiectul nr. 1802 din 04.06.2018), elaborat de experți ai societății civile, și să completeze Legea concurenței cu prevederi care ar înlătura pericolul instaurării unor noi monopoluri pe piața mass-media și piața publicității.

Printre semnatarii declarației sunt Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Presei Independente, Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie “Acces-info”, Asociația telejurnaliștilor independenți Asociația Presei Electronice, Comitetul pentru Libertatea Presei. 

Valeria Vițu
06/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii